Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © VICTOR VAN BREUKELEN

‘Doden door automobilisten die lak hebben aan gordelplicht’

Automobilisten in ons land rijden opvallend vaak rond zonder veiligheidsgordel. In 2017 kwamen alleen al op de rijkswegen achttien mensen om het leven die hun wettelijk verplichte autoriem niet om hadden. Dat is meer dan een kwart van het totale aantal dodelijke slachtoffers op de snelwegen.

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een uitgebreide analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid naar dodelijke ongevallen op de rijkswegen. ,,We zijn geschrokken van deze aantallen, helemaal omdat veel verongelukte automobilisten bewust de 'gordelverklikker' hadden omzeild", reageert woordvoerder Patrick Rugebregt.

Veilig Verkeer Nederland is verbijsterd. ,,Als je deze cijfers ziet, zinkt de moed je in de schoenen en kan actie haast niet uitblijven", stelt woordvoerder Rob Stomphorst.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”