Volledig scherm
Leden van het erepeloton Waalsdorp luiden de klok op de Waalsdorpervlakte (archieffoto) © Robert Vos

Dodenherdenking mogelijk op losse schroeven na rel om dikke mensen

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte staat mogelijk op losse schroeven. De Haagse vereniging die het organiseert ligt onder vuur omdat ze geen dikke mensen meer in de erewacht wil. Donateurs dreigen weg te lopen.

Een van de leden van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp, Bas Jongeneel, bracht gisteren naar buiten dat dikke mensen geen erewacht meer mogen staan. De vereniging kreeg te veel klachten en opmerkingen van bezoekers en kijkers van de live tv-uitzending van de herdenking op 4 mei. De dikke mensen zouden te veel afleiden. 

Sindsdien wordt voorzitter Vincent Gaal bedolven onder boze reacties. ,,De telefoon staat roodgloeiend. Ik word zelfs op op mijn vaste lijn gebeld door vreemden die me uitschelden voor racist en Hitler. Hiertegen kan ik me niet verweren’’, zegt hij geëmotioneerd. Hij vreest dat donateurs, waarvan de vereniging volledig afhankelijk is, massaal afhaken. ,,Ik ben heel bang voor de gevolgen voor de herdenking’’.

Quote

We gaan ervanuit dat mensen met een fors postuur zelf de conclusie trekken dat het op een gegeven moment geen gezicht meer is

Vincent Gaal, voorzitter Vereniging Erepeleton Waalsdorp

Andere taak 

De vereniging besloot vorig jaar al in een ledenvergadering dat mensen met een fors postuur een andere taak moeten krijgen. In de notulen van die bewuste vergadering staat letterlijk: ‘Een aantal leden van de vereniging begint een te fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld klachten en opmerkingen over. Om dit te voorkomen zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven’.

Het wekte de woede op van lid Bas Jongeneel, die besloot er gisteren mee naar buiten te treden. Het leverde de vereniging een stortvloed aan negatieve reacties op. Zelfs de Haagse burgemeester Pauline Krikke mengde zich in de discussie.

Voorzitter Vincent Gaal erkent nu dat de formulering in de notulen wat ongelukkig is geweest. Toch blijft hij vooralsnog achter de beslissing van de vereniging staan. ,,We leggen niemand een verbod op om in de erewacht te staan, dat hebben we bij Bas Jongeneel ook niet gedaan. We gaan ervanuit dat mensen met een fors postuur zelf de conclusie trekken dat het op een gegeven moment geen gezicht meer is.’’

Volgens hem hebben meerdere forse vrijwilligers de afgelopen jaren zelf aangegeven een andere taak te willen, omdat ze zich niet meer prettig voelden in de te strakke tenue. Ze wilden voorkomen dat hun voorkomen kijkers zou afleiden van de herdenking. Niemand maakte er tot nu toe een probleem van, zegt hij. ,,Ik ga om die reden zelf ook niet meer in de erewacht. Er zijn zat andere taken te vervullen.’’

Waalsdorpervlakte

Volledig scherm
Bas Jongeneel zou te dik zijn om nog in beeld te mogen met dodenherdenking © Frank Jansen

Op de Waalsdorpervlakte, in het duingebied Meijendel bij Den Haag, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen gedood door de Duitse bezetter. Het is nu een van de belangrijkste oorlogsherdenkingsplaatsen. De herdenkingsceremonie die er jaarlijks plaatsvindt op 4 mei, wordt door RTL uitgezonden.