Smederij in Vorden.
Volledig scherm
Smederij in Vorden. © ANP

Dodenherdenking Vorden mag doorgaan

De omstreden dodenherdenking in Vorden mag vanavond doorgaan, maar de rechter in Zutphen stelde daar vrijdag wel een aantal voorwaarden aan.

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst moet de graven van Duitse soldaten mijden, net als andere vertegenwoordigers van de gemeente. Belangstellenden mogen wel gewoon langs de graven om de Duitse soldaten te herdenken, maar de gemeente moet hen wel waarschuwen op het moment dat ze de route naar die graven inslaan.

Federatief Joods Nederland (FJN) spande een kort geding aan tegen de gemeente Bronckhorst, waaronder Vorden valt. De organisatie is kwaad omdat in Vorden ook Duitse soldaten worden herdacht, die op de begraafplaats liggen. FJN noemde dat grievend voor de levenden en beledigend voor de doden.

Vicevoorzitter Zwaaf is blij met de uitspraak: 'Het is fantastisch voor iedereen die de laatste tijd veel pijn heeft gehad. Deze rechter heeft ons ontzaglijk veel moed gegeven. Maar er zijn hierbij geen winnaars en verliezers.'

Burgemeester Aalderink wilde na de uitspraak niet reageren. De gemeente besloot eerder op de middag al een noodbevel uit te vaardigen om te voorkomen dat mensen de herdenking verstoren.