Dominique Biebau wint Gouden Strop: ‘Dit is kerstmis, carnaval en Pasen ineen’

videoHet boek Russisch voor beginners van Dominique Biebau is de winnaar van de Gouden Strop 2020, de prijs voor het beste spannende boek. ,,Dit is echt gewoon kerstmis, carnaval en Pasen ineen”, zei een jubelende Biebau bij de uitreiking.

Russisch voor beginners is pas het derde boek van de nog jonge Vlaamse auteur Biebau (42), die naast schrijver ook leerkracht Nederlands in Leuven is. Het boek is geen ‘knalharde thriller, maar subtiel puntje-van-je-stoel-werk’, zo citeerde juryvoorzitter Koen Voskuil, die ook misdaadverslaggever bij het AD is, uit het juryrapport.

Dominique Biebau.
Volledig scherm
Dominique Biebau. © BELGA

Het boek gaat over de mislukte, wat sullige rijkeluiszoon Maarten die Russisch moet leren om zijn baan te behouden. Tijdens de lessen ontmoet hij een ander stel, en van dat stel raakt de man vermist. Maarten belandt daarop in Rusland om de moord uit te zoeken.

Bij de bekendmaking van de nominaties zei de jury al dat het boek pareltjes van teksten bevat. ,,Dit boek heeft zulke prachtige beschouwingen, dat ik de bladzijde wel eens heb teruggeslagen om een alinea nogmaals te lezen”, aldus juryvoorzitter Koen Voskuil, die ook misdaadverslaggever bij het AD is. Een subtiel en goed uitgedacht boek, stelde jurylid Petra Rijkelijkhuizen, werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek en voormalig uitgever bij de nominatie al.

Dominique Biebau, Russisch voor beginners.
Volledig scherm
Dominique Biebau, Russisch voor beginners. © Uitgeverij Vrijdag
Volledig scherm
© ADR

De andere genomineerden waren Jens VernEsther VerhoefRobert Pollack en Donald Nolet. De uitreiking van de prijs, waar een geldbedrag van 10.000 euro bijhoort, vond dit jaar geheel digitaal plaats via AD.nl vanwege de coronacrisis.  Een uitgebreid jurycommentaar over de vijf boeken die waren genomineerd is hier te vinden.