Volledig scherm
Jenny Douwes van de blokkeerfriezen gisteren bij de rechtbank. De initiatiefneemster van de snelwegblokkade werd veroordeeld tot 240 uur dienstverlening. © ANP

Donaties voor 'blokkeerfriezen' blijven binnenkomen

100.000 euroDe inzameling voor de zogenoemde blokkeerfriezen loopt als een trein. Zaterdag rond 18.00 stond de teller op doneeractie.nl op iets meer dan 100.000 euro, binnen een dag na de start van de actie.

Het geld is bestemd voor de juridische kosten die een hoger beroep met zich meebrengt. De mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, kregen vrijdag taakstraffen opgelegd door de rechter in Leeuwarden. Het boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Van de 34 blokkeerders worden 33 bijgestaan door advocaat Tjalling van der Goot.

Onafhankelijke rechters

Mensen laten hun soms aanzienlijke bijdrage vergezeld gaan van teksten als ‘We hebben geen onafhankelijke rechters, wel linkse rechters’, ‘Zwartie Piet is niet racistisch’ en ‘Laat vreemdelingen niet ons kinderfeest en cultuur verstieren!’.

Eerder werd via doneeractie.nl ook al geld ingezameld voor de supporters van Zwarte Piet. Die pot was leeggeraakt, vandaar de nieuwe inzamelingsactie.