Volledig scherm
Hudson's Bay strijkt neer in oude filiaal van V&D aan de Karrestraat te Breda. © Saminna van den Bulk

Donkere wolken boven komst van Hudson's Bay

Hudson's Bay staat, twee weken voordat de Canadese keten zijn eerste warenhuis in Nederland opent, ineens onder druk. Aandeelhouders eisen dat het bedrijf zich terugtrekt uit Europa.

Volledig scherm
De gevel van Hudson's Bay in Rotterdam wordt zichtbaar. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

De posters hangen al in de abri's en in talloze binnensteden worden oude V&D-panden druk verbouwd. Op 17 augustus opent de eerste Hudson's Bay in Nederland in een spiksplinternieuw pand aan het Amsterdamse Rokin. De week daarna volgt in Leiden een tweede filiaal, daarna Den Bosch, Tilburg, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Almere, Zwolle en Breda.

Terwijl Hudson's 300 miljoen euro in zijn Nederlandse entree pompt, staan de Europese activiteiten van het bedrijf echter plots onder druk. Vanwege aanhoudende problemen bij de Duitse dochter Galeria Kaufhof zouden de Canadezen zich moeten terugtrekken uit Europa, eisen activistische aandeelhouders.

Hudson's Bay kocht de Duitse warenhuisketen en het Belgische Galeria Inno in 2015 voor een slordige 3 miljard euro. Sindsdien is het niet gelukt de 97 vestigingen van het kwakkelende Kaufhof vlot te trekken. Het afgelopen kerstseizoen daalde de omzet zelfs. Door de malaise weigert de Duitse kredietverzekeraar Euler Hermes sinds kort leveranciers aan Kaufhof nog volledig te verzekeren voor geleverde artikelen. Dat legt een bom onder komend kerstseizoen, waarvoor alle kleding en andere items nu al worden besteld.

Activistische aandeelhouder

Volledig scherm
breda-foto : ron magielse in het voormalige pand van v en d wordt gewerkt aan nieuwe vestiging van hudson's bay © ron magielse / pix4profs

De activistische aandeelhouder Land and Buildings van de Amerikaan Jonathan Litt komt nu in actie. Land and Buildings, dat 4,3 procent van de aandelen in Hudson's Bay Company (HBC) bezit, eist nu niet alleen dat het bedrijf zich uit Europa terugtrekt, maar ook in Noord-Amerika de winkelactiviteiten inkrimpt en zijn vastgoed - waarde 6,7 miljard euro - te gelde maakt. Het gaat onder meer om het gigantische warenhuis van luxedochter Saks Fifth Avenue in New York. De opbrengst zou naar de aandeelhouders moeten gaan.

In een brief dreigt Litt aandeelhouders te mobiliseren voor een speciale aandeelhoudersvergadering. ,,Als we geen vooruitgang zien bij het plan om de onderliggende waarde te gelde te maken, rest ons geen andere mogelijkheid dan een vergadering bijeen te roepen en de directie af te zetten", schrijft hij maandag aan de board van Hudson's Bay.

Het hedgefonds komt op het moment dat het niet florissant loopt bij Hudson's Bay. De internationale expansie kost veel geld. In het vorige kwartaal werd een verlies van 221 miljoen dollar geschreven. De koers kelderde afgelopen twee jaar van bijna 29 dollar naar ruim 11 dollar nu.

Dialoog

Volledig scherm
Winkelend publiek in de Akkerstraat in Breda met op de achtergrond de Zara en de Hudson's Bay. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs © Joyce van Belkom

De Canadezen peinzen er echter niet over om Europa te verlaten. ,,Onze toewijding aan de Duitse markt en onze investeringen in Europa zijn groter dan ooit", liet HBC-ceo Jerry Storch weten in een Duitstalige persverklaring. ,,We houden vast aan de beloften die we bij onze komst naar Europa hebben gemaakt."

Hudson's Bay stelt ondertussen gewoon door te gaan met zijn activiteiten in Europa en Amerika en verder te groeien. ,,We zien ernaar uit de dialoog met Land and Buildings voort te zetten. HBC heeft een sterke historie in het succesvol te gelde maken van de onroerendgoedportefeuille en heeft op die manier al 3 miljard dollar cash aan waarde gerealiseerd."

In Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan de opening van de eerste tien filialen. Van Blokker werd dit voorjaar een distributiecentrum overgenomen.

Onlangs maakte Hudson's Bay verder bekend een deal te hebben gesloten met de Amsterdamse boekwinkel Scheltema. Die gaat het boekenaanbod in de vijftien Nederlandse vestigingen van Hudson's Bay verzorgen. In alle warenhuizen komen verder restaurants van La Place, op Amsterdam na waar sterrenkok Ron Blaauw een restaurant krijgt.

Uiteindelijk krijgt Hudson's in Nederland vijftien vestigingen, waarvan twee volgens de outletformule SAKS OFF 5TH. In totaal zijn 2.500 medewerkers nodig, waarvan de meesten inmiddels zijn geworven.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”