Volledig scherm
© Chantal Heijnen

Donorkinderen melden zich massaal aan bij dna-databank

Donorkinderen staan massaal wangslijm af aan de Fiom KID-DNA Databank. Het aantal aanmeldingen per maand is meer dan verdubbeld. Fiom, specialist bij afstammingsvragen, heeft moeite om te voldoen aan de groeiende vraag.

Volledig scherm
Dna-databank, foto ter illustratie © anp
Quote

Donorkinde­ren kunnen niks aan deze situatie doen, maar we zadelen hen wel op met de kosten

Ellen Giepmans, Fiom-directrice

De databank telt nu 1200 donorkinderen en donoren, die elkaar via dna-matches hopen te vinden. ,,Gemiddeld krijgen we maandelijks tien tot vijftien nieuwe aanmeldingen’’, zegt Fiom-directeur Ellen Giepmans. ,,Maar in mei waren dat er 40 en in de eerste week van juni al twintig.’’ Ook Stichting Donorkind wordt platgebeld.

De grote publiciteit rond de zoektocht van donorkinderen naar hun verwekker en de misstanden in spermakliniek Bijdorp van Jan Karbaat, veroorzaken veel onrust. Fiom heeft het ministerie van VWS gevraagd om extra geld. Verscheidene belangenorganisatie pleiten voor gratis dna-onderzoek.

Nu moeten donorkinderen en donoren fors betalen voor de databank. Dat weerhoudt velen ervan om zich in te schrijven. ,,Donorkinderen kunnen niks aan deze situatie doen, maar we zadelen hen wel op met de kosten'', zegt Giepmans. ,,Ze hebben het recht om te weten van wie ze afstammen.''

Een petitie van Stichting Donorkind voor gratis dna-onderzoek is al ruim 1100 keer ondertekend. Minister Edith Schippers gaat zo hierover zo spoedig mogelijk in gesprek met belangenorganisaties.

Lees hier meer.