Donorkinderen spermadokter Karbaat mogen zijn dna gebruiken voor vaderschapstest

videoDonorkinderen krijgen eindelijk antwoord op de vraag of ze verwekt zijn door Jan Karbaat. Ze mogen het dna van de overleden spermadokter vergelijken met hun eigen dna. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vanmorgen beslist. Daarmee komt aan jarenlange onzekerheid een eind.

De vorderingen worden door de rechter grotendeels toegewezen. Diverse misstanden acht de rechtbank bewezen. De rechter zegt dat Karbaat ook voor 2004 zijn dossiers op orde had moeten hebben. ,,Informatie is onbetrouwbaar, belangrijke afspraken met patiënten zijn niet nagekomen. Karbaat is zijn zorgplicht als arts niet nagekomen.”

De eisers hebben volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat een aantal donorkinderen kan afstammen van Karbaat. Ook kinderen die niet van Karbaat afstammen heeft hij onnodig in onzekerheid gelaten. Volgens de rechtbank worden met een dna-onderzoek de persoonlijke belangen van Karbaat niet direct geraakt. Dat belang weegt niet op tegen dat van de donorkinderen.

Sterke vermoedens

Volledig scherm
Beeld uit de documentaire Zwart Zaad over de vruchtbaarheidskliniek Centrum Blijdorp van Jan Karbaat © RV

Karbaat runde vanaf de jaren 80 spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht. Er zijn sterke vermoedens dat hij vrouwen zijn eigen zaad heeft geïnsemineerd. Hij gaf dat ooit zelf toe aan een donorkind. Bovendien lijken sommige donorkinderen sterk op Karbaat. Om duidelijkheid te krijgen, eisten 22 donorkinderen en 11 ouders in 2017 in een rechtszaak een dna-onderzoek.

Karbaat overleed een maand voor het kort geding. Toch stond de rechtbank dna-onderzoek toe. Uit zijn huis zijn 27 gebruiksartikelen in beslag genomen. Op basis daarvan is zijn dna-profiel gemaakt. Maar de resultaten bleven in de kluis van een notaris, omdat de rechter alleen toestemming gaf voor het ‘veiligstellen’.

Vorig jaar november stapten de donorkinderen en ouders opnieuw naar de rechter om het dna van Karbaat nu te mogen gebruiken om te vergelijken met dat van de kinderen.

Knagende onzekerheid

Volledig scherm
Donorkinderen na de uitspraak in de zaak waarin zij eisen dat het DNA van spermadokter Jan Karbaat wordt vergeleken met dat van hen, om zo de ultieme zekerheid te verkrijgen dat hij inderdaad hun biologische vader was. © ANP

Via de dna-databank van Fiom, centrum voor afstammmingsvragen, zijn al zeker 47 donorkinderen gematcht aan een wettig kind van Karbaat. Sommigen willen met het dna van Karbaat zelf de ultieme bevestiging dat de spermadokter hun biologische vader is of dat juist uitsluiten om aan de knagende onzekerheid een eind te maken.

De nabestaanden van Karbaat weigeren medewerking aan een dna-onderzoek. Ze vinden dat de privacy van Karbaat zwaarder weegt dan het belang van de donorkinderen. Bovendien heeft hij altijd gezegd dat hij niet wil dat dna wordt afgenomen van hem of van zijn wettige kinderen.

Tijdens de zitting in november zei advocaat Kim Kuster dat er ‘geen enkel bewijs’ is. Alle beschuldigingen zijn ‘onwaar’, ‘smaakmakerij’, ‘sensatie’ of ‘uit de lucht gegrepen’.

De arts zelf wuifde in een interview met deze krant in september 2016 ook alle beschuldigingen weg. ,,Te krankzinnig voor woorden. Ik sta erboven en lach om elke klacht.’’

Kijk hier naar een fragment uit onze Ochtend Show to go waarin we belden met ‘karbaatkind’ Joey Hoofdman:

Volledig scherm
Donorkinderen na de uitspraak in de zaak waarin zij eisen dat het DNA van spermadokter Jan Karbaat wordt vergeleken met dat van hen, om zo de ultieme zekerheid te verkrijgen dat hij inderdaad hun biologische vader was. © ANP
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.