Donorkinderen spermadokter Karbaat mogen zijn dna gebruiken voor vaderschapstest
videoDonorkinderen krijgen eindelijk antwoord op de vraag of ze verwekt zijn door Jan Karbaat. Ze mogen het dna van de overleden spermadokter vergelijken met hun eigen dna. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vanmorgen beslist. Daarmee komt aan jarenlange onzekerheid een eind.
De vorderingen worden door de rechter grotendeels toegewezen. Diverse misstanden acht de rechtbank bewezen. De rechter zegt dat Karbaat ook voor 2004 zijn dossiers op orde had moeten hebben. ,,Informatie is onbetrouwbaar, belangrijke afspraken met patiënten zijn niet nagekomen. Karbaat is zijn zorgplicht als arts niet nagekomen.”
De eisers hebben volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat een aantal donorkinderen kan afstammen van Karbaat. Ook kinderen die niet van Karbaat afstammen heeft hij onnodig in onzekerheid gelaten. Volgens de rechtbank worden met een dna-onderzoek de persoonlijke belangen van Karbaat niet direct geraakt. Dat belang weegt niet op tegen dat van de donorkinderen.
Sterke vermoedens
Karbaat runde vanaf de jaren 80 spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht. Er zijn sterke vermoedens dat hij vrouwen zijn eigen zaad heeft geïnsemineerd. Hij gaf dat ooit zelf toe aan een donorkind. Bovendien lijken sommige donorkinderen sterk op Karbaat. Om duidelijkheid te krijgen, eisten 22 donorkinderen en 11 ouders in 2017 in een rechtszaak een dna-onderzoek.
Karbaat overleed een maand voor het kort geding. Toch stond de rechtbank dna-onderzoek toe. Uit zijn huis zijn 27 gebruiksartikelen in beslag genomen. Op basis daarvan is zijn dna-profiel gemaakt. Maar de resultaten bleven in de kluis van een notaris, omdat de rechter alleen toestemming gaf voor het ‘veiligstellen’.
Vorig jaar november stapten de donorkinderen en ouders opnieuw naar de rechter om het dna van Karbaat nu te mogen gebruiken om te vergelijken met dat van de kinderen.
Knagende onzekerheid
Via de dna-databank van Fiom, centrum voor afstammmingsvragen, zijn al zeker 47 donorkinderen gematcht aan een wettig kind van Karbaat. Sommigen willen met het dna van Karbaat zelf de ultieme bevestiging dat de spermadokter hun biologische vader is of dat juist uitsluiten om aan de knagende onzekerheid een eind te maken.
De nabestaanden van Karbaat weigeren medewerking aan een dna-onderzoek. Ze vinden dat de privacy van Karbaat zwaarder weegt dan het belang van de donorkinderen. Bovendien heeft hij altijd gezegd dat hij niet wil dat dna wordt afgenomen van hem of van zijn wettige kinderen.
Tijdens de zitting in november zei advocaat Kim Kuster dat er ‘geen enkel bewijs’ is. Alle beschuldigingen zijn ‘onwaar’, ‘smaakmakerij’, ‘sensatie’ of ‘uit de lucht gegrepen’.
De arts zelf wuifde in een interview met deze krant in september 2016 ook alle beschuldigingen weg. ,,Te krankzinnig voor woorden. Ik sta erboven en lach om elke klacht.’’
Kijk hier naar een fragment uit onze Ochtend Show to go waarin we belden met ‘karbaatkind’ Joey Hoofdman:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSjoemelzaad
'Ik wilde een zusje, maar nu heb ik er wel erg veel'
Yuri Weseman (40) en Wendy Nendels zijn in de jaren 70 in het Rotterdamse Zuiderziekenhuis verwekt. Inderdaad, door toenmalig directeur Jan Karbaat. -
Donorkinderen naar de rechter om dna van Karbaat
Donorkinderen stappen morgen opnieuw naar de rechter om zekerheid te krijgen of ze verwekt zijn door Jan Karbaat. Ze willen het dna van de inmiddels overleden spermadokter vergelijken hun eigen dna. Van bijna vijftig kinderen is inmiddels bekend dat Karbaat waarschijnlijk hun biologische vader is, maar ze willen nu de ultieme bevestiging. -
Insemineerde spermadokter met eigen zaad? 'Alsof ze verkracht zijn'
Donorkinderen eisten vandaag bij de rechtbank dna-onderzoek naar de onlangs overleden spermadokter Jan Karbaat. Ze willen weten of hij in de kliniek Bijdorp vrouwen heeft geïnsemineerd met zijn eigen zaad. Is dokter Karbaat hun biologische vader? -
PREMIUMvideo
Aan tafel met tien telgen van spermadokter Jan Karbaat
Het is de meest besproken 'familie' van Nederland: de donorkinderen van spermadokter Jan Karbaat. Tien van hen schoven voor ons aan een kersttafel en vertellen je hoe het nieuws hun leven op zijn kop zette. -
'Geef je sperma maar in een pillendoosje af bij de portier'
Hij vroeg donoren om hun sperma in een plastic pillendoosje bij de portier van de hoofdingang af te geven. En misleidde wensouders in de voorlichting over het gebruik van donoren.
-
Donorkinderen krijgen inzage in dossiers spermadokter Karbaat
Donorkinderen en ouders krijgen inzage in de administratie van Jan Karbaat van spermakliniek Bijdorp in Barendrecht. Binnen enkele weken wordt het archief van de omstreden arts opengesteld. Ze kunnen na jaren wachten hun medisch dossier inzien, maar de identiteit van de donor blijft geheim. -
PREMIUMAFSTAMMINGSVRAGEN
Drukke tijden voor de 'spermadetective'
Dertig jaar geleden maakte niemand zich druk om de gevolgen van anonieme spermadonaties. Nu gaan donorkinderen op zoek naar verwekkers, broers en zussen. Het Fiom heeft de handen vol aan hulp bij die zoektocht naar hun afstamming. -
Schandaal met sjoemelzaad breidt zich uit
Het schandaal rond Jan Karbaat neemt grote vormen aan. De spermadokter heeft ook in de jaren 70 als directeur van het Zuiderziekenhuis in Rotterdam bij vrouwen kinderen verwekt met zijn eigen zaad. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.