'Dood Cyprian door politiekogels is niet goed onderzocht'
De dood van de psychiatrische patiënt Cyprian Broekhuis, die door zes politiekogels stierf, is niet goed onderzocht. Bovendien heeft de politie procedures met voeten getreden, zeggen experts na bestudering van het rijksrechercherapport.
Delen per e-mail
Er zijn dingen in het rijksdossier die op het scenario wijzen dat de schutters een zaklantaarn hebben aangezien voor een mes
Het onderzoek van de rijksrecherche naar de dood van Cyprian Broekhuis is ‘onvolledig’ en ‘niet goed’. Dat zeggen rechtspsycholoog Peter van Koppen en oud-rechercheur Dick Gosewehr in een uitzending van Zembla vanavond. Zembla kreeg het rijksrechercherapport in handen op basis waarvan het Openbaar Ministerie een zaak tegen twee schietende agenten heeft geseponeerd.
De 23-jarige Cyprian Broekhuis overleed op 8 september 2016 door zes politiekogels in zijn buik. De schietpartij gebeurde toen twee GGZ-medewerkers en vier politiemensen hem ophaalden voor een dwangopname. Toen de agenten Broekhuis wilden fouilleren, liep het uit de hand. Twee agenten verklaarden dat ze dachten dat Broekhuis een mes trok. Automatisch begonnen ze te schieten.
Zaklantaarn
Volgens Van Koppen en Gosewehr heeft de rijksrecherche niet goed onderzocht óf Broekhuis wel een mes trok. ,,Er zijn dingen in het rijksdossier die op het scenario wijzen dat de schutters een zaklantaarn hebben aangezien voor een mes”, zegt Van Koppen.
Zo is het opmerkelijk dat de politie op de dag van Cyprians dood ondanks negen uur durend technisch onderzoek geen mes in de Amsterdamse bovenwoning aantrof. Gosewehr: ,,Dat kan gewoon niet. Niemand gaat weg voordat het mes gevonden is. Al zou je de woning twintigmaal moeten onderzoeken.”
Klapmes
De dag erna vindt de politie onder een bank plotseling wel een klapmes, nadat een van de schietende agenten heeft verklaard dat die het mes heeft weggetrapt. Maar volgens Van Koppen kan het mes niet door een schop onder de bank zijn beland. Daarvoor lag te veel troep in de weg.
Ook zou een GGZ-medewerker een schietende agent hebben horen zeggen: ,,Ik dacht dat hij een mes of wapen trok.” Van Koppen: ,,Dat is een veelbetekenende verklaring. Dat kan onzin zijn, maar het is genoeg reden het serieus te onderzoeken.” Ook Gosewehr vindt dat de rijksrecherche de optie had moeten onderzoeken dat Broekhuis géén mes in handen had. ,,Maar men heeft dat tweede scenario niet onderzocht.”
Antidepressiva
Eerder bleek al dat de agent die vier keer op Broekhuis vuurde heeft verklaard dat hij twee verschillende soorten antidepressiva slikte. De experts vinden het vreemd dat de rijksrecherche daar geen enkele vervolgvraag over heeft gesteld.
De ouders van Cyprian Broekhuis zijn het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de zaak te seponeren. Ze zijn een zogeheten artikel 12-procedure gestart om alsnog vervolging af te dwingen.
Zowel de Amsterdamse politie als het Openbaar Ministerie wil vanwege de rechtszaak niet reageren. Ze zeggen dat het voor alle partijen verschrikkelijk is, wat er is gebeurd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In Groningen wordt ook avondklok overtreden; niet om te rellen, maar om in de sneeuw te spelen
Groningen werd maandagavond laat bedekt onder een witte deken. Op veel plekken viel er twee tot vier centimeter sneeuw. ,,Terwijl de rest van Nederland de avondklok overtreedt om te rellen, overtreedt Groningen de avondklok om te spelen in de sneeuw’', zo twitterde de Groningse website Sikkom. -
In kaart: op deze plaatsen ging het de afgelopen dagen helemaal mis
Voor de derde avond op rij was het in veel steden onrustig tijdens de avondklok. In sommige steden ging het zelfs helemaal los en gooiden relschoppers met stenen en zwaar vuurwerk, plunderden ze winkels en stichtten brandjes. De politie verrichtte gisteravond minstens 184 arrestaties. Klik op de iconen in onderstaande kaart voor de bijhorende informatie. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn.
-
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisteravond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven en extra beveiliging opgeroepen. Vandaag bespreken de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio de handhaving van de avondklok in het Veiligheidsberaad. Demissionair premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de rellen. -
PREMIUMWAT ZEGT DE WETENSCHAP?
Je pijngrens verhogen? Zing, dans en kijk naar iets groens
Wie zijn teen aan een deurpost stoot, voelt een helse pijnscheut door zijn lichaam trekken. Het is prettig om te weten dat je die pijn zelf kunt beïnvloeden. -
PREMIUM
Tips voor meer balans in je gezin: ‘Je hersenen hebben rust nodig om goede keuzes te maken’
Om het thuis een beetje op orde te houden, moet je in de eerste plaats zelf in evenwicht zijn, stelt auteur Lili Genee Pirayesh (48). Met psychologen en therapeuten stelde zij een Schijf van mijn Lijf samen, met vijf onderdelen om aan te sleutelen.