Doodde Amsterdamse Abdoel burgers tijdens oorlog in Suriname? ‘Verzinsels van een drugsverslaafde!’
De 55-jarige Surinaamse Amsterdammer Abdoel L. zou oorlogsmisdaden hebben gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname, stelt het Nederlandse Openbaar Ministerie. Volgens advocaat Roethof is zijn cliënt een drugsverslaafde die ‘verzinsels vertelt'.
Justitie spreekt van ‘ernstige oorlogsmisdrijven’ die gepleegd zijn in Suriname, maar ook in Nederland berecht kunnen worden. Abdoel L. zou een commando zijn geweest in het Surinaamse leger tijdens de Binnenlandse Oorlog in de jaren 80 van de vorige eeuw. In de strijd tegen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk voerde dat leger bloederige ‘zuiveringsacties’ uit in de Surinaamse binnenlanden. Abdoel L. zou daarbij burgers hebben vermoord, onder wie een kind. Het is de eerste keer dat iemand voor misdaden tijden de Binnenlandse Oorlog, ruim dertig jaar geleden, voor de rechter moet verschijnen.
Drie doden bij plantage
Het Openbaar Ministerie noemt onder meer een incident in juni 1987 bij de Victoria Palmolie Plantage. ,,Daarbij kwamen vier mensen om het leven.” Ook zou L. aanwezig zijn geweest bij acties in het Brokopondogebied in 1987. En er is een verklaring over de dood van een kind ‘op de weg naar Pokigrom'. Justitie pakte Abdoel L. afgelopen najaar op in Amsterdam, sindsdien zit hij vast.
Maandag moest hij voor de eerste keer voor de rechtbank in Den Haag komen. Daarbij bleek dat het onderzoek begon door een verklaring van de Amsterdammer zelf. Hij meldde zich vijf jaar geleden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omdat hij zijn vrouw vanuit Suriname naar Nederland wilde halen. Daarbij verklaarde hij aan ptss te lijden omdat hij in het Surinaamse leger had gevochten en daarbij burgers en kinderen had gedood.
L. heeft meerdere keren verteld dat hij het litteken in zijn gezicht heeft opgelopen op de dag dat hij twee kinderen doodschoot
Justitie begon daarna een onderzoek en vond onder meer foto's waarop L. in een uniform of met wapens poseert bij een dam in het Brokopondo-gebied. Het gaat daarbij waarschijnlijk om foto's die L. zelf op social media heeft geplaatst, Justitie wil dat niet bevestigen. ,,L. heeft ook meerdere keren verteld dat hij het litteken in zijn gezicht heeft opgelopen op de dag dat hij twee kinderen doodschoot”, stelde officier van justitie Anne van Dooren. Getuigen of nabestaanden van de slachtoffers die stellen dat L. inderdaad de militair was die schoot, zijn er (nog) niet. Justitie doet daar nog verder onderzoek naar. ,,Maar het is in zaken over oorlogsmisdrijven niet ongebruikelijk dat slachtoffers anoniem blijven. Daders weten ook niet altijd precies wie ze doden.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Volgens Gerald Roethof, advocaat van de Amsterdammer, was L. helemaal geen commando, maar hospik. Ook was hij niet betrokken bij oorlogsmisdrijven. ,,Het zijn verzinsels van een drugsverslaafde.” L. gebruikt al jarenlang harddrugs en heeft onder behandeling gestaan bij de GGZ vanwege zijn ptss. ,,Hij wilde een schoonheidsoperatie aan zijn litteken, daarom heeft hij erbij verteld dat hij dat litteken heeft gekregen toen hij kinderen doodschoot en ptss kreeg. Hij hoopte dat er dan een medische reden voor de operatie was.” Ook vertelt de man wisselende verhalen, stelt Roethof. ,,Hij heeft tegen familie ook wel gezegd dat hij aan de kant van Brunswijk heeft gevochten.”
Abdoel L. zei zelf weinig. De zaak leek wat langs hem heen te gaan. Een opname en psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum vindt hij niets. ,,Er zitten veel ergere mensen dan ik gewoon thuis.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Roethof probeerde de zaak tegen zijn cliënt nog te stoppen, omdat er in 1992 in Suriname een amnestieregeling in het leven is geroepen voor misdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog. De rechtbank ging daar niet in mee. ,,Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een amnestieregeling in het buitenland het recht van vervolging in de weg staan. Van zo’n uitzonderlijk geval is ons hier niets gebleken.”
Abdoel L. blijft voorlopig vast zitten. De zaak gaat over drie maanden verder.
Surinaamse mensenrechtenactivisten vertelden dit weekend al tegen deze site ‘het heel belangrijk te vinden’ dat het proces doorgaat. ,,Het is onacceptabel dat er nog nooit iemand voor de rechter heeft gestaan voor al die misdrijven.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Eindelijk een rechtszaak voor Surinaamse moordpartijen uit een donker verleden
Ruim drie decennia na de bloederige Binnenlandse Oorlog in Suriname staat er morgen in Den Haag voor het eerst een individuele militair terecht voor oorlogsmisdrijven in die periode. ,,Het is heel belangrijk dat dit alsnog gebeurt.” -
Twee opgepakte Belgen waren niet betrokken bij kunstroof Tefaf en worden vrijgelaten
Twee Belgen die waren opgepakt op verdenking van de kunstroof op de Tefaf-beurs in Maastricht worden weer vrijgelaten. Ze worden niet meer verdacht van betrokkenheid bij de overval. Dat laat de politie op Twitter weten. De 22- en 26-jarige Belgen werden kort na de overval opgepakt. -
KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
Dit is waarom er overal vliegende mieren zijn: ‘Ze zijn bezig met de bruidsvlucht’
Je ziet ze overal om je heen: vliegende mieren. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? En waarom zien we ze ieder jaar terug? -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
‘Eindelijk duidelijkheid’ voor snorscooters: helmplicht vanaf 1 januari
Het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen is vanaf 1 januari volgend jaar verplicht. Branchevereniging RAI is blij dat er ‘eindelijk duidelijkheid’ komt. Eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld.