Walter van W. (tweede van rechts) en zijn zoon tijdens de rechtszaak.
Volledig scherm
Walter van W. (tweede van rechts) en zijn zoon tijdens de rechtszaak. © ANP

Doodrijder van Fleur (19) thuis opgepakt om celstraf uit te zitten: ‘Deze man leert het nooit’

UpdateWalter van W., de man die in maart 2016 tijdens een straatrace met zijn zoon de 19-jarige Fleur Balkestein doodreed, is deze week thuis opgepakt om aan zijn celstraf te beginnen. Dat bevestigen advocaten Arlette Schijns en Sébas Diekstra die de familie van Fleur bijstaan.

,,Wij hebben van het Openbaar Ministerie begrepen dat hij geen gehoor heeft gegeven aan de oproep van het CJIB om aan zijn celstraf te beginnen en dat hij daarom deze week thuis is aangehouden,” zegt advocaat Schijns. 

Vader Walter (57) en zijn zoon, ex-Transaviapiloot Casper van W, raasden in maart 2016 met hoge snelheid door Loosdrecht. Walter van W. had ook nog eens te veel gedronken. Vader en zoon waren na een avondje uit aan het straatracen geslagen. Vader Walter reed met zo’n 167 kilometer per uur in zijn Porsche vol in de flank van de auto van Fleur. Zij raakte zwaargewond en overleed twee weken later.

Barvrouw

Bloemen en kaarsjes in 2016 op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden.
Volledig scherm
Bloemen en kaarsjes in 2016 op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden. © ANP

Van W. verzette zich tijdens de verschillende rechtszaken met hand en tand tegen de aantijgingen van justitie. In november 2017 werd hij veroordeeld tot vier jaar cel. Hij werd gezien als hoofdschuldige. Zoon Casper van W. kreeg 100 uur werkstraf. Van W. gaf tijdens de rechtszaak de barvrouw de schuld van de alcohol. Zij zou veel gin in zijn gin-tonic hebben gedaan. 

Na de veroordeling ging hij in hoger beroep. Daar pakte de straf iets lager uit, drie jaar cel, omdat het straatracen niet bewezen werd geacht. Van W. probeerde in hoger beroep, tot afgrijzen van de familie van Fleur, zelfs aan te tonen dat Fleur zonder goed te kijken de weg was opgereden waar de crash plaatsvond.

Nu, bijna vier jaar na de crash, zit Van W. dan eindelijk achter tralies. Hij werd thuis aangehouden omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om aan zijn onvoorwaardelijke celstraf te beginnen. ,,Voor de familie is dit gerechtigheid, dat hij nu eindelijk aan zijn straf is begonnen,” zegt advocaat Schijns.  

Reactie vader Fleur

Robert Balkestein, de vader van Fleur, ‘voelt geen euforie, eerder woede’ nu Walter van W. is opgepakt. ,,Al geef je hem twintig jaar, je verandert hem niet. Hij was al vijf keer opgepakt met alcohol, betaalde z'n boetes en ging weer gewoon verder. Het is en blijft een arrogante man. Dit tekent de minachting die hij heeft voor het recht. We weten hoe hij is en dat bleek al tijdens de eerste zitting. Ik hoop dat alle instanties er wat van leren. Wij hadden begrepen dat hij eind vorig jaar vast zou zitten, nou ja, het gebeurt dan nu, maar ik voel dus geen euforie dat-ie vastzit of zo. Er zijn al meer jaren verstreken tussen het ongeluk en het moment dat-ie achter tralies verdwijnt, dan het aantal jaren dat hij daadwerkelijk moet zitten.”

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.