Volledig scherm
Sylvana Simons. © ANP

Doodsbedreiger Sylvana Simons krijgt taakstraf van veertig uur

De 30-jarige Nick J. moet, wegens een doodsbedreiging aan het adres van Sylvana Simons, een taakstraf van veertig uur verrichten. De helft ervan is voorwaardelijk.

De politierechter in Amsterdam oordeelde dat hij zich op 25 november 2017 schuldig heeft gemaakt aan ‘ernstige bedreigingen’ aan het adres van de BIJ1-politica via Facebook.

Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter ging echter mee met het pleidooi van zijn advocaat, die veertig uur vroeg. J. gaf al direct aan dat hij zijn straf ‘netjes zal doen’.

‘Je gaat d’r aan!’

De man uitte zijn bedreigingen via Facebook Messenger. Hij schreef onder meer: ,,Je gaat d’r aan je gaat d’r aan! Dansend op je graf je gaat d’r aan!" en ,,Dood aan s. vieze cultuurhater". 

Ook zei J. dat hij wist waar ze woonde, wat extra bedreigend was voor Simons aangezien haar adres vlak daarvoor op internet was verschenen en ze een paar zwarte pieten aan de deur had gehad. Op zijn Facebook-account zag ze vervolgens foto’s van wapens en extreemrechtse symbolen.

Impulsieve actie

J. gaf op de zitting aan dat hij spijt had van zijn ‘impulsieve actie’. Hij vertelde dat hij zijn leven na een bewogen verleden net weer een beetje op de rit heeft, zei dat hij zijn uitlatingen deed uit frustratie rondom de discussie over Zwarte Piet.

,,Ik vind het heel dom van mezelf’’, zei hij tegen de politierechter. Hij verklaarde dat hij zich nu verre van de discussie houdt en zijn Facebookaccount heeft verwijderd.

Eerdere bedreigingen

Simons viel de afgelopen jaren veelvuldig bedreigingen en scheldkanonnades via internet ten deel. Een groot deel daarvan had direct te maken met haar standpunt in de zwartepietdiscussie. Anderen hadden kritiek op haar werk binnen de politieke partij DENK.

22 verdachten verschenen in 2017 voor de rechter en kregen, wegens bedreiging, discriminatie en opruiing tegen Simons, geldboetes en taakstraffen opgelegd. Een 37-jarige man uit Kudelstaart, die een filmpje in elkaar zette waarin Simons wordt opgehangen door leden van de Ku Klux Klan, kreeg de zwaarste straf. Hij mocht 80 uur aan het werk.