Kalma en haar familie. Het meisje van 3 hoort niets, maar wordt niet geholpen.
Volledig scherm
Kalma en haar familie. Het meisje van 3 hoort niets, maar wordt niet geholpen. © Catrienus van der Veen

Doof asielzoekertje (3) kan fluiten naar gehoorimplantaat

Kalma is 3 jaar oud en stokdoof. Een gehoorimplantaat zou het leven voor het kleine Afghaanse meisje compleet veranderen. Maar Kalma's ouders zijn afgewezen asielzoekers en dus wordt de dure medische ingreep niet vergoed. Een gang naar de rechter is hun laatste hoop.

Quote

Ze zijn niet naar Nederland gevlucht om Kalma te laten helpen

Advocaat Cerezo
Kalma. Het meisje kijkt liever niet in de spiegel vanwege littekens op haar gezicht.
Volledig scherm
Kalma. Het meisje kijkt liever niet in de spiegel vanwege littekens op haar gezicht. © Catrienus van der Veen

Schrijnende verhalen in asielzoekerscentra zijn er zat, maar toch is de situatie waarin de kleine onschuldige Kalma verkeert, wel een unieke. Ben je doof aan beide oren en ligt een nieuwe toekomst 'voor het grijpen' omdat je geschikt bent gevonden voor een gehoorimplantaat, gaat het tóch niet door. Omdat het asielverzoek van je ouders net één maand geleden is afgewezen.

Namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kregen de ouders een brief waarin onder meer staat: 'Doofheid is een wereldwijd voorkomend verschijnsel en doven kunnen zonder implantaat een aanvaardbaar bestaan leiden.' Kalma moet er maar mee leven dus.

Ongrijpbaar
Maar het leven van de echt stokdove Kalma - die door haar aangeboren handicap amper leert praten en al flink achter loopt op haar leeftijdgenootjes - zou er wél helemaal anders uit kunnen zien. Dat de oplossing dichtbij is, maar tegelijk ongrijpbaar ver weg, is zó frustrerend voor haar ouders Farhad (35) en Aziza (28) dat ze naar de rechter zijn gestapt.

,,En zelfs dat valt al niet mee,'' zegt hun advocate Else Cerezo-Weijsenfeld. ,,De zaak bij de kort gedingrechter ging al niet door omdat we blijkbaar bij de vreemdelingenrechter moeten zijn.''

Noodzakelijk
De vertraagde gang naar de rechter is extra vervelend omdat haast geboden is. Om Kalma's gehoor te redden, moet ze zo snel mogelijk, maar zeker voor haar vijfde jaar, geholpen zijn. De grote vraag die in de zaak van Kalma geldt, is: wat is noodzakelijk? Afgewezen asielzoekers die nog in Nederland zijn, hebben géén recht op allerlei voorzieningen als uitkeringen. Waar ze wél recht op hebben is medisch 'noodzakelijke' hulp, rechtsbijstand en onderwijs.

In de brief interpreteert de Staat 'noodzakelijk' als levensbedreigend. Maar volgens advocate Cerezo moet een arts bepalen wat 'noodzakelijk' is. ,,En in Kalma's geval hébben artsen bepaald dat een implantaat noodzakelijk is.''  

Snurken
Het zogeheten cochleaire implantaat staat in de afwijsbrief van de staatsecretaris op een lijst van in totaal 17 specialistische behandelingen waar afgewezen asielzoekers geen recht op hebben. Op die lijst staan verder vooral cosmetische ingrepen als borstvergrotingen, behandelingen in het kader van transseksualiteit en een behandeling tegen snurken.

En dus ook dat voor Kalma zo noodzakelijke, 60.000 euro kostende, gehoorimplantaat. ,,Nergens wordt toegelicht waarom die op die lijst staat,'' zegt Cerezo.

2,5 jaar zijn ze hier nu. Toen ze kwamen was Kalma nog zo jong dat het gezin nog niet doorhad dat ze doof is. ,,Ze zijn dus niet naar Nederland gevlucht om Kalma te laten helpen,'' zegt Cerezo.

Stuitend
Ook de organisatie Defence for children steunt de familie. ,,De Staat heeft gewoon zorgplicht voor kinderen,'' zegt Martine Goeman van Defence for children. ,,Want: ze is hier. Punt. Dat we al tegen kinderen zeggen: jammer, doof, leef er maar mee, is stuitend én in strijd met het Kinderrechtenverdrag: kinderen hebben recht op de best mogelijke gezondheidszorg.''

Vader Farhad, die goed Engels spreekt, maakt zich zorgen om zijn dochter (die een tweelingbroertje heeft dat wel kan horen). Dat het gezin terug moet naar het land dat zij ontvlucht zijn voor de Taliban, is nog van minder zorg.

Littekens
Via gebarentaal weet vader Farhad de kleine Kalma zo ver te krijgen dat ze even naar de fotograaf wil kijken. Kalma kijkt al niet zo graag in de spiegel vanwege littekens als gevolg van hete thee die ze over zich kreeg na een bomaanslag. Laat staan dat ze op een foto wil.

Advocaat Elmer van der Kamp van de Staat is niet voor commentaar bereikbaar.

  1. Lezersbrief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij
    Opinie

    Lezers­brief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij

    Jacqueline Klaassen uit Etten-Leur stuurde ons een brief naar aanleiding van het artikel over het echtpaar Mien en Henk Van Lith dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Haar brief ontketende een storm aan reacties. Uiteenlopend van verontwaardiging tot lezers die het met haar eens zijn. Wij hebben alle brieven van de afgelopen week verzameld. Inclusief die van Jacqueline Klaassen, die aan het einde nog één reactie geeft op de ingezonden brieven.