Volledig scherm
© anp

Door kostenbesparing lagen examens 'voor het oprapen'

RotterdamDe examens bij het Ibn Ghaldoun waren zo slecht beveiligd, dat het geen wonder is dat leerlingen ze hebben gestolen. De eindtoetsen lagen in een kluiskamer die vanwege kostenbesparingen onbeheerd was. Het was daardoor 'een snoeppot' voor de 'hongerige' eindexamenkandidaten.

Dat heeft een leraar van de Rotterdamse school (tot 2008 zelfs directeur), tevens vader van twee van de examenrovers, gezegd in zijn opmerkelijke verhoor bij justitie. Vandaag begint het proces rond de roof. In de verklaringen, in het bezit van het AD, zegt hij dat de gebrekkige opslag van examens is aangekaart bij de schoolleiding, maar dat daar niets mee is gedaan.

Zoon geen 'visitekaartje van profeet Mohammed'
Hij haalt overigens ook keihard uit naar zijn verdachte zoon Anass. 'Ik heb gezegd dat hij, door wat hij heeft gedaan, heeft bereikt wat Wilders niet eens voor elkaar kreeg: dat Ibn Ghaldoun gesloten werd. Hij heeft ervoor gezorgd dat zijn zusjes straks geen hoofddoek kunnen dragen.'

Volgens hem heeft hij zijn kinderen geleerd dat zij 'het visitekaartje van de profeet Mohammed' zijn, maar is dat bij zijn zoon Anass niet gelukt. De jongen liep na die opmerkingen 3 maanden weg van huis.

'Schuld bij schoolleiding'
De man is bitter dat de school is gesloten. 'Ibn Ghaldoun is mij meer waard dan mijn kinderen. Als mijn kind schuldig is, mag het straf krijgen.'

Toch ligt de schuld voor de roof bij de schoolleiding, vindt de oud-directeur. De eindtoetsen lagen voor het oprapen toen er kort voor de examens examentrainingen op school werden gegeven, zegt hij. De kluiskamer was toen onbewaakt, omdat vanwege kostenbesparing voor het eerst in 13 jaar geen toezicht aanwezig was. Elf verdachten stalen 27 examens die ze daarna aan anderen verkochten of doorgaven.

Proces examenfraude start met 7 verdachten
Het proces tegen de verdachten van de examenfraude is vandaag met zeven van de elf verdachten begonnen.

De zaak tegen de twee minderjarigen vindt morgenochtend achter gesloten deuren plaats. Twee andere verdachten kwamen vandaag om onduidelijke redenen niet opdagen. Of ze later deze week wel komen, konden de advocaten niet beloven.

Voor het proces bij de rechtbank in Rotterdam zijn vijf dagen ingeruimd. Morgenmiddag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. Vandaag is er vooral gelegenheid om procedurele zaken naar voren te brengen.

'Directeur mocht geen diploma's uitreiken'
De Onderwijsinspectie heeft voormalig directeur Bart Renders van het Ibn Ghaldoun onder druk gezet om de leerlingen die betrokken waren bij de examenfraude geen diploma uit te reiken. Of dat juridisch allemaal wel kon, zou voor latere zorg zijn. Dat verzoek van de inspectie kwam tijdens het strafrechtelijk onderzoek.

Dat beweerde advocaat Idriss van Straalen vanochtend tijdens het proces tegen de 11 verdachten van de examenfraude. Hij las een brief voor van de inspectie aan Renders. Door de betrokken leerlingen geen diploma te geven zou een duidelijk signaal moeten worden afgegeven. Renders wilde dat niet doen, omdat het weigeren van een diploma in juridische zin geen stand zou houden.

De advocaat stelde dat het verzoek om geen diploma uit te reiken al een strafrechtelijke sanctie is. Het Openbaar Ministerie (OM) zou hieraan 'actief hebben meegewerkt'. De advocaat noemt het een dubbele bestraffing, omdat er naast een sanctie ook strafrechtelijke procedure aan de gang is. Het OM zou om die reden niet-ontvankelijk moeten worden verklaard, vinden verschillende advocaten.