Volledig scherm
Speciale antiterreureenheden oefenen op het water voor de Dordtse kade. © epa

Dordt stijf van de adrenaline: laat de koning maar komen

Dordrecht telt af voor Koningsdag nieuwe stijl. De stad is in de ban van de komst van de koning en zijn gezin op 27 april. Gisteren werd 'nog even' een grote antiterreuroefening gehouden op het Groothoofd, de plek waar de koning maandag aan land komt.

Volledig scherm
© anp

Zwaarbewapende politie-eenheden stormen voorbij. Op het drierivierenpunt liggen politieboten. De training van speciale politie- en bewakingseenheden was gisteren nodig om op Koningsdag voorbereid te zijn op elk noodscenario. Met angstaanjagende snelheid zoeven jetski's voorbij het Groothoofd, waar maandag de botenparade voorbijvaart. ,,Dat dit allemaal moet hè tegenwoordig, met die terreurdreiging," klinkt het tussen het geroezemoes.

Water
Een groot deel van Koningsdag speelt zich af op het water. Er wordt gecheckt of fluisterboot de Dordtevaar, waarmee de Oranjes door de historische havens varen, onder alle stadsbruggen kan. In geval van nood moet het gezelschap snel kunnen overstappen. 340 lantaarnpalen hebben een nieuwe lik verf gekregen. Straatstenen langs de koninklijke route zijn rechtgelegd. Alle meerpalen langs de rivier zijn rood, wit, blauw. ,,Je wordt er knettergek van. Laat de koning nu maar komen,'' zegt een Dordtenaar.

KPN heeft gisteren in het centrum extra zendmasten geplaatst om telefoonverkeer en andere communicatie mogelijk te blijven maken als meer dan 100.000 toeschouwers maandag door de stad banjeren en massaal appen.

Volledig scherm
© AD

Banieren
Dordt ontwierp een koningsdag-logo. Het Centraal Station is behangen met banieren. Op het Stationsplein pronkt voor de reizigers een gigantische grote kroon.

Tweehonderd paaltjes in de binnenstad krijgen een kroon. En in de havens drijven lichtgevende kroontjes. Dordrecht is koningsstad en wil dat weten. ,,Het leukste is natuurlijk dat we aan heel Nederland kunnen laten zien hoe mooi onze stad is,'' zegt burgemeester Arno Brok. Er is veel merchandise. Dordtenaren maakten koningsbrood, koningchocolade en koningsthee. Rutte maakte een nieuwe oranjebitter, en de Dordtse kaasboer Gert Jan maakte koningskaas.

Hotels zijn volgeboekt. 800 agenten zijn op de been, in uniform én in burger. 5000 polsbandjes worden verstrekt aan mensen die op kades van Zwijndrecht de grande parade willen bewonderen.