Volledig scherm
De achterkant van de rechtbank in Dordrecht. © ANP 2010

Dordtenaar 'aan de dood ontsnapt' na schoppartij

Onenigheid over overlast in het portiek van zijn flat aan de Noordendijk in Dordrecht kostte een van de bewoners bijna het leven. Agenten zagen dat de 47-jarige man keihard tegen het hoofd werd geschopt terwijl hij al bewusteloos op de grond lag. Dat meldt het AD/De Dordtenaar.

 
Ik ben aan de dood ontsnapt. Ik had er geen moment bij stilgestaan dat dit uit de hand kon lopen, maar ik kan nu nog steeds niet werken. Dat dit in het trappenhuis voor mijn huis is gebeurd, maakt het nog erger
De 47-jarige man uit Dordrecht in een brief

Vier van de vijf verdachten van het brute geweld in de nacht van 7 april van dit jaar moesten zich gisteren verantwoorden voor de rechtbank in Dordrecht. De jongemannen uit Zwijndrecht verklaarden allemaal iets anders en hadden naar eigen zeggen zelf helemaal niets gedaan.
Toch zagen twee agenten, die op dat moment toevallig in de straat waren, dat vier mannen op het slachtoffer inschopten, onder meer tegen zijn hoofd.

Op de schoenen van drie van de verdachten zijn bovendien bloedsporen gevonden van het slachtoffer, die volgens experts duiden op direct contact met zijn lichaam.

Plas bloed
Als de agenten naar de vechtpartij rennen, ligt het slachtoffer al bewusteloos in een grote plas bloed. Eén verdachte wordt direct opgepakt. Twee anderen worden later die nacht in de buurt gevonden en nog twee anderen worden dankzij de verklaringen van getuigen en speurwerk van de politie aangehouden.

Zelf weet de bewoner niet meer wat er is gebeurd. Hij herinnert zich dat hij de jongeren aansprak omdat zij overlast veroorzaakten en anderhalf uur later werd hij wakker in het ziekenhuis.

'Aan de dood ontsnapt'
'Ik ben aan de dood ontsnapt. Ik had er geen moment bij stilgestaan dat dit uit de hand kon lopen, maar ik kan nu nog steeds niet werken. Dat dit in het trappenhuis voor mijn huis is gebeurd, maakt het nog erger. Mijn 14-jarige dochter lag binnen te slapen en durft niet meer bij mij thuis te komen,' schrijft de Dordtenaar in een emotionele brief.

De verdachten lijken niet onder de indruk. 'Het is mooi geschreven, maar zo erg was het niet,' reageert de 20-jarige Ricardo K. kil. Dat lijkt in tegenspraak met zijn eigen verklaring bij de politie waarin hij zegt: 'Het was verschrikkelijk. Ik dacht de man dood zou gaan. Ze bleven maar op hem intrappen. Ik probeerde ze bij hem weg te duwen.'

'Maanden vastgezeten, terwijl ik onschuldig ben'
De 18-jarige Yusuf Y. ziet vooral zichzelf als slachtoffer:  'Het is erg voor hem, maar hij is zelf de aanleiding van deze ruzie geweest. Ik moest met school stoppen en heb maanden vastgezeten terwijl ik onschuldig ben.'
Ook Lorenzo B. (18) en Redouan B. (21) zeggen de man niet te hebben aangeraakt.

De officier van justitie zegt geen bewijs tegen Yusuf Y. te hebben, maar eiste 30 maanden cel tegen de andere drie verdachten. Voor Lorenzo B. zouden daarvan 10 maanden voorwaardelijk moeten zijn.

Uitspraak
De uitspraak van de rechtbank is op 29 oktober.