Volledig scherm
De Douglas-vestiging in Leeuwarden. © Anton Kappers

Douglas verbant medewerkster met hoofddoek naar magazijn

UPDATEParfumerie Douglas in Leeuwarden wil een verkoopster die een hoofddoek is gaan dragen niet meer in de winkel bij de klanten. De vrouw moet voortaan in het magazijn werken. Of Douglas hiermee de wet overtreedt, is onduidelijk.

Het filiaal van de winkelketen krijgt een storm van kritiek over zich heen van klanten, vooral op sociale media. De bedrijfsleider van de Friese vestiging bevestigt dat de vrouw niet meer in de winkel mag werken, maar wil verder geen commentaar geven.

Douglas Nederland verklaart dat de bedrijfsleidster werkt conform de kledingvoorschriften. ,,Het is onze verkoopmedewerkers niet toegestaan om kleding te dragen die uiting geeft aan politieke, filosofische of religieuze overtuigingen.'' Het personeel is het visitekaartje, stelt Douglas. Het Duitse bedrijf wil 'neutraliteit en eenheid' uitstralen. Er is bedrijfskleding voor de medewerkers. Een hoofddoek zat niet in het ontwerp.

,,Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie. Juist daarom hebben wij al jarenlang onze kledingvoorschriften, zodat er voor iedereen duidelijkheid is: wij zijn volkomen neutraal en willen dat ook uitstralen. Zo kan iedereen zich bij ons welkom voelen'', luidt de verklaring van het bedrijf.

Boycot

De beslissing leidt tot felle reacties van een 'boycot' van 'dit PVV-winkeltje' tot mensen die begrip hebben voor de keuze. Duizenden mensen hebben er een mening over. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld inconsequent dat Douglas wel ieder jaar rond het Suikerfeest specifiek adverteert voor moslims. 

Anderen prijzen de parfumerieketen zelfs voor het besluit om geen personeel met een hoofddoek in de winkel te willen. PVV-senator René Dercksen complimenteert de winkelketen op Twitter.

Douglas lijkt in zijn recht te staan om personeel vergaande kledingvoorschriften op te leggen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde vorig jaar in een al elf jaar voortslepende procedure dat een Belgisch bedrijf terecht een receptioniste had verboden een hoofddoek te dragen omdat dat in strijd was met de kledingvoorschriften.

Dit betekent volgens Renée Tuijnman, woordvoerster bij het College voor de Rechten van de Mens, echter niet dat deze uitspraak één op één valt te betrekken op de situatie bij Douglas. ,,Daar zitten een hoop eisen aan. Beleid moet bijvoorbeeld universeel gelden binnen een bedrijf, niet alleen voor islamitische vrouwen met een hoofddoek."

Of dat in deze zaak het geval is, kan Tuijnman niet zeggen. Het voorval is niet gemeld bij het College, waardoor er geen details bekend zijn. ,,Overigens zijn zowel de vrouw als Douglas welkom om te laten testen of het beleid in strijd is met de regels. "

Het Duitse moederbedrijf onderzoekt op het hoofddoekverbod een maatregel is die alleen in Nederland geldt of in alle 2400 winkels die het concern in Europa heeft. Douglas is actief in 19 landen en heeft een omzet van 2,8 miljard euro.

Concurrent

Concurrent Ici Paris XL, dat ook uniforme bedrijfskleding heeft, laat desgevraagd weten religieuze uitingen van het personeel geen enkel probleem te vinden. ,,Als iemand een kruisje of een hoofddoek wil dragen dan accepteren wij dat,'' zegt Selma Nederhoed van de parfumerieketen

Wel of niet verbieden van een hoofddoek leidt geregeld tot ophef. Vorige maand nog bij een supermarkt van Jumbo in Etten-Leur. Een 15-jarige meisje werd ontslagen vanwege haar hoofddoekje. Die bedrijfsleider werd later teruggefloten door het hoofdkantoor.

Volledig scherm
Douglas speelt nu al in op het aanstaande Suikerfeest. © AD