Volledig scherm
© Maarten Hartman

Drachtige merrie Oostvaardersplassen overleden 'na bemoeienis omstanders'

In het Oostvaardersveld bij de Oostvaardersplassen is een gewonde, drachtige merrie overleden nadat ze in het water belandde. Volgens Staatsbosbeheer kwamen omstanders te dichtbij het gewonde dier, waardoor het beest in het water belandde. De omstanders zelf ontkennen dat. 

De onrust ontstond gisteravond toen passanten zagen dat de merrie een wond op de flank had. De boswachter van Staatsbosbeheer oordeelde dat de wond niet diep was en vanzelf zou genezen. Toch kwam een dierenarts uiteindelijk kijken, die de wond vervolgens toch heeft gehecht.

De arts spoorde de omstanders aan weg te gaan zodat het paard in alle rust kon bevallen, maar er bleven toch mensen omheen staan die ook nog gingen filmen. ,,Ongetwijfeld hadden ze de beste bedoelingen, maar dat gaf wel onrust", aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer tegen Omroep Flevoland.

,,Net als bij mensen is een bevalling bij een paard geen ontspannen bezigheid", aldus Staatsbosbeheer. ,,Het ziet er pittig uit, maar je kunt in zo'n geval het dier het beste met rust laten."

Volgens de dierenarts is de merrie door het donker, het filmen en de mensen gedesoriënteerd geraakt en daardoor in het water terecht gekomen. De bevalling was intussen begonnen, maar het paard verdronk voor het veulen was geboren. De woordvoerster spreekt van 'een noodlottig ongeval'.

Besluit

Er is al maanden een hevige discussie gaande over het beleid in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland neemt volgende maand een besluit over de grote grazers in het gebied. Afgelopen winter gingen ruim 3200 dieren dood, wat leidde tot soms heftige protesten.

Actievoerders vonden dat de grazers hadden moeten worden bijgevoerd, maar het staande beleid is om zo min mogelijk in te grijpen. De commissie-Van Geel adviseerde in april om het aantal grote grazers in het gebied drastisch te reduceren.

Omstanders: wij bleven achter het hek

Critici van het beleid stellen op Twitter dat de aanwezigheid van actievoerders niets met de dood van het paard te maken heeft. Na het te water gaan van het dier belden omstanders de brandweer, die vervolgens van de politie de opdracht zou hebben gekregen om niet in te grijpen. In hun Tweets zeggen de critici dat juist die opdracht de oorzaak van het overlijden is.

,,Er zijn eerder op de avond twee politiewagens geweest, die hebben tegen ons gezegd dat iedereen weg moest. Wij zijn daarna netjes achter het hek blijven staan", zegt Ralph Hagemeijer, die er gisteravond bij was. ,,Pas daarna is het paard in het water beland. Er klopt niets van wat Staatsbosbeheer zegt."


Ook wordt een foto gedeeld van een takelwagen die vandaag het paard uit het gebied tilde, met sarcastische opmerkingen over hoe 'natuurlijk' dit is. Het is een verwijzing naar het beleid van Staatsbosbeheer, dat weinig ingrijpt in het gebied om de natuurlijke leefomstandigheden van de dieren zoveel mogelijk te benaderen.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”