Volledig scherm
© ANP

Drama stort dorp Didam in diepe rouw

Dat de broers Sven (19) en Lesley (17) uit Didam naar de voetbaltraining moesten, heeft hen bij stom toeval gespaard van de dood. Terwijl zij aan het trainen waren, kwamen hun ouders donderdagavond om toen hun woning explodeerde, afbrandde en instortte. De broers zijn opgevangen bij een oom en tante. Didam rouwt. Dat meldt het AD.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
 
Het is ongelooflijk. Die jongens gaan een balletje trappen, komen terug en alles is weg
Eddy Reulink, bekende van het gezin
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De ogen tonen rood en gezwollen van de tranen. Een vriend legt een arm om zijn schouder. Een oom zucht nog eens diep. Zichtbaar aangeslagen stapt Sven af op de puinhopen die eens zijn ouderlijk huis vormden. Broer Lesley is niet meegekomen.

Sven bezoekt ravage
Het is laat in de middag als Sven, samen met een groep vrienden en familie, een blik komt werpen op de ravage aan De Braak in Didam. De plek waar hij - nog geen 24 uur geleden - leefde met vader Fabian, moeder Monique en zijn broer. Na de harde explosie en de verzwelgende brand, rest nu een oorverdovende stilte op de plek van het drama.

Sven loopt zwijgend over het erf. Een vriend pakt af een toe een brok steen op. Werkelijk alles lijkt kapot.

Didam rouwt
Het Gelderse Didam rouwt mee na de tragedie die het leven kostte aan de geliefde Fabian Udink en zijn vrouw Monique.

De twee zonen van het echtpaar waren op de training van hun voetbalclubs DVC '26 in Didam en DVV in Duiven, toen ze werden weggeroepen. 'Het is ongelooflijk. Die jongens gaan een balletje trappen, komen terug en alles is weg,' zegt Eddy Reulink, een bekende van het gezin, tegen het AD. 'Hun ouders, hun thuis, het is onvoorstelbaar.'

Twee gigantische klappen
Even na 8 uur op donderdagavond hoorden buurtbewoners 'twee gigantische klappen' uit de richting van het huis van de familie Udink.  Hoewel alles er op wees dat de gastank naast hun huis is ontploft, blijkt deze een dag later toch intact. 'Vermoedelijk is er een explosie ín de woning geweest,' zegt Reulink. 'Ze hadden net een serre laten aanbouwen en waren nog bezig deze af te werken. Het is nog gissen, maar wellicht heeft de verbouwing ermee te maken.'

Forensisch experts van de politie probeerden gisteren in de puinhopen te achterhalen wat er precies is gebeurd, vooralsnog wijst alles op een noodlottig ongeluk.

Vader Fabia en moeder Monique
Vader Fabia, ook wel Faby, was een bekende in het dorp en vooral ook in de lokale hippische wereld. Hij en zijn vrouw Monique waren volgens bekenden 'verslingerd' aan paarden. Ze reden wedstrijden, hij gaf les en samen hadden ze sinds enkele jaren een manege en paardenhandel aan huis. In de stallen nabij hun woning stonden zeven paarden, die de explosie en brand hebben overleefd.

'Het was een fijn en warm gezin. De ouders waren erg betrokken bij hun zonen, die heel aardig kunnen voetballen,' zegt Reulink. 'Zelf waren ze altijd in de weer met de paarden. Ze woonden weliswaar in het buitengebied, maar stonden middenin de samenleving. Het waren fijne mensen, de klap is echt groot.'

Wedstrijden afgelast
Bas Strijbosch, jeugdvoorzitter van DVC '26 waar Lesley keepte in de B1, zegt dat de club hard is geraakt door de tragedie. 'Dit laat een heel diep spoor na. We zullen alles doen om de jongens te helpen', zegt hij tegen het AD. Bij de club zijn wedstrijden afgelast, niemand voelt er in deze omstandigheden voor nu te gaan voetballen.

Ook burgemeester Leppink-Schuitema van Didam staat stil bij het drama dat haar gemeente trof. Ze bezocht nog dezelfde nacht de plek waar het huis stond. 'Het is een grote puinhoop. Ongelooflijk dat zoiets kan gebeuren.' Enkele uren na de tragedie zocht ze ook Sven en Lesley op. 'De jongens zijn helemaal uit het veld geslagen. Het is heel dramatisch.'

  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.