Volledig scherm
Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam. © ANP

‘Dramatisch jaar’: vertraging voor autorijder nam in 2018 fors toe

Het aantal files en de vertraging erdoor voor het verkeer was dit jaar ongeveer 20 procent hoger dan in 2017. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de ANWB die metingen deed op het Nederlandse hoofdwegennet.

In de regio's Den Haag en Rotterdam ondervonden weggebruikers het afgelopen jaar de meeste hinder van files. Maar ook op de wegen in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg nam de filezwaarte in 2018 toe. In de provincies Noord-Holland en Utrecht bleef deze vrijwel gelijk. Het verkeer in het noorden van het land ondervond veel minder verkeershinder dan vorig jaar.

,,Het is een dramatisch jaar geweest voor de autorijder, want ondanks het relatief mooie weer de afgelopen twaalf maanden, stonden we weer vaker stil. Je moet er niet aan denken dat het echt slecht weer wordt. Dat het gaat sneeuwen, hagelen en ijzelen. Dan is het fileleed helemaal niet te overzien’’, zegt verkeersspecialist Arnoud Broekhuis van de ANWB.

Verkeer ontspoort

Broekhuis vervolgt: ,,Het afgelopen jaar waren er twee regen- en stormdagen en dan zie je het verkeer letterlijk en figuurlijk ontsporen. Ik houd mijn hart vast als we echt met extremen te maken gaan krijgen”. In de regio’s Den Haag en Rotterdam ondervonden weggebruikers het afgelopen jaar de meeste hinder van files. Absolute topper is de A27 Utrecht-Breda, die de fileranglijst net als in 2017 aanvoert.

De drukste spitsen in de ochtend zijn op maandag en dinsdag en in de avond op dinsdag en donderdag. Op donderdagavond 1 november zorgden de regen en een groot aantal ongelukken voor de zwaarste spits van het jaar. Op het drukste moment stond er die avond 1135 kilometer file op de A- en N-wegen in Nederland.