Dramatische situaties in zorginstellingen na verdubbeling vacatures: ‘Zorginfarct’
Het aantal openstaande vacatures in de sector zorg en welzijn is in drie jaar tijd verdubbeld. In het derde kwartaal van dit jaar bleven 67.000 banen onbemand. Met name in de verpleging, verzorging en thuiszorg is het probleem groot.
Uit cijfers die het CBS vannacht naar buiten heeft gebracht, blijkt dat er bijna 22.000 vacatures voor die groep openstaan: dat waren er in 2019 ruim 10.000. Los van de openstaande vacatures: in de hele sector zorg en welzijn ontstonden in het derde kwartaal van 2022 56.000 nieuwe vacatures.
,,Het betekent dat we te weinig capaciteit hebben om de zorg te leveren die gevraagd wordt”, reageert hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg Bart Berden van het Radboudumc. ,,Arts-assistenten, jonge afgestudeerden die een ziekenhuis draaiende houden: daar is landelijk een groot tekort aan. Maar we zien tevens achterstanden bij het automatiseren, digitaliseren en de administratie. Daar zijn ook moeilijk mensen voor te vinden.”
Terwijl juist het geven van zorg op afstand, waarbij mensen dankzij die digitalisering niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven, een oplossing voor het personeelstekort in de zorg zou kunnen zijn. Berden ziet ook dat de loonkosten stijgen, omdat de zorginstellingen er alles aan doen om personeel te behouden. Dat komt bovenop de ook voor de ziekenhuizen stijgende kosten voor inkoop en energie, terwijl de meeste afgelopen jaar al moeite hadden om quitte te draaien.
Zorginfarct
Volgens het CBS neemt sinds begin 2021 het aantal openstaande vacatures ook sneller toe dan voor het begin van de coronapandemie. Per 1000 banen zijn er nu 44 vacatures: in de geestelijke gezondheidszorg zelfs 67.
,,We zitten midden in een zorginfarct", stelt Berden, die vreest voor de wintermaanden waarin griep voor extra drukte zal zorgen. Hij is bang voor het aanhouden van lange wachtlijsten en vermindering van de kwaliteit. Berden ziet heil in het ‘anders’, waarbij er beter gekeken wordt naar zorg die écht nodig is en zorg waarvan de noodzaak wat minder aanwezig is. ,,Want we moeten uit dit moeras komen.”
De krapte op de personeelsmarkt is niet overal te zien. Zo zegt het Boxmeerse Maasziekenhuis dat er daar geen tekorten zijn aan personeel. Bij het Radboudumc in Nijmegen zijn momenteel echter zo'n 150 vacatures opengesteld en is het tekort aan personeel al jaren een probleem, zeker in de winter als er meer personeelsuitval is door de griep.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps. -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’ -
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Politiek zit met Ongehoord Nederland in de maag: ‘Zo kan het niet langer’
Zowel in politiek Den Haag als in Hilversum rijst de vraag wat te doen nu er twee gele kaarten zijn uitgedeeld aan omroepvereniging Ongehoord Nederland (ON!) De licentie kan worden ingetrokken. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten.
110 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerShirley de Ruyter
Jan Willem Roos
Peter Ruwaard
Rooks
Anoniem