Volledig scherm
Een bestuurster ondergaat een blaastest. © Photo News

Drank en drugs in verkeer zwaarder bestraft

Met de invoering van een zogenoemde nullimiet voor de combinatie van drank en drugs in het verkeer verscherpt het kabinet de controle op automobilisten, motorrijders en bromfietsers. Dat hebben de ministers Ivo Opstelten (Veligheid en Justitie) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer laten weten.

Gebruik van verschillende drugs tegelijkertijd of van verdovende middelen in combinatie met alcohol vergroot het risico op ernstig of dodelijk letsel. Daarom wordt de opsporing verscherpt, aldus de bewindslieden.

Het wetsvoorstel voorziet in zwaardere straffen voor rijden onder invloed van drugs en drank. Een bestuurder die zich beperkt tot één soort drugs en dat niet combineert met alcohol is ook volgens de nieuwe wet niet in alle gevallen strafbaar. Net als voor alcoholgebruik geldt een limiet voor het gebruik van verdovende middelen. Maar voor de combi drank en drugs in het verkeer geldt dus een zerotolerancebeleid (nullimiet).

De politie kan weggebruikers straks verplichten mee te werken aan een speekseltest. Zo wordt volgens de VVD-ministers eenvoudig vastgesteld of iemand drugs heeft gebruikt. De analyse van door een arts afgenomen bloed geeft aan hoeveel er is gebruikt. Die analyse blijft dienen als wettelijk bewijs.