Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © anp

Drastisch minder pabo-studenten door toelatingstest

Het aantal nieuwe studenten dat zich heeft aangemeld voor een lerarenopleidingen is drastisch afgenomen. Het aantal nieuwe aanmeldingen ligt dertig procent lager dan vorig jaar, een week voor het nieuwe collegejaar begint.

Een jaar geleden begonnen 5730 studenten aan een van de 25 lerarenopleidingen in Nederland. Bij sommige opleidingen is het aantal aanmeldingen zelfs gehalveerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad, het tijdschrift van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Havo-3 niveau
Nieuwe studenten zijn vanaf dit collegejaar verplicht een toelatingstest te doen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. Studenten moeten minimaal aan een havo-3 niveau voldoen. De onderwijsvakbond zag de daling naar eigen zeggen al aankomen.

,,De nieuwe toelatingstoetsen voor de pabo hebben een slachting aangericht in de aanmeldcijfers'', meldt de AOb. ,Die toetsen zijn zo aangekondigd dat scholieren ze zien als een soort toelatingsexamen. Tel daarbij op dat geen scholier aan de eisen kan voldoen omdat er geen profielen bestaan die overeenkomen met de eisen die worden gesteld'', aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement