Volledig scherm
Willeke Dost. © Politiefoto

Drents duo volhardt in plannen voor graafactie vermiste Willeke (15)

Twee mannen uit Drenthe gaan vrijdag daadwerkelijk graven in een weiland naar een mogelijk spoor naar de in 1992 verdwenen Willeke Dost (15). Het duo had vandaag een gesprek met de politie maar dat leverde volgens hen niks op. 

Jan Huzen en Ab Bruintjes spraken met de politie over hun verzoek om te gaan graven op 150 meter afstand van de boerderij in Koekange waar Willekes pleegouders destijds woonden. Het gesprek leverde niks op, zei Huzen na afloop. ,,We gaan nu zelf graven.” De politie wees Bruintjes en hem op het risico van de graafactie en de juridische consequenties voor het mogelijk verstoren van een plaats delict.

Ruim 500 helpers

Volgens Huzen wilde de politie het onderzoek nog maanden uitstellen ,,áls ze het al zouden willen doen''. Huzen en Bruintjes gaan dat niet afwachten. Volgens hen meldden ‘zeker vijfhonderd mensen’ zich aan om te helpen bij de graafactie.

In september 2010 werd in het weiland achter de boerderij van Willekes pleegouders ook al gezocht naar het lichaam van het tienermeisje. De nieuwe graafactie zal plaatsvinden in hetzelfde weiland maar nu op een plek waar drie speurhonden van de stichting Signi Zoekhonden ruim een jaar geleden aansloegen. Mogelijk roken ze een lijklucht. 

Grondradar

 Onderzoek van de bewuste locatie wees uit dat de toplaag van de aarde er is verstoord. Donkere en lichte aarde zijn er vermengd wat erop duidt dat er is gegraven. Op beelden van grondradar was te zien dat er ‘iets’ begraven ligt op een diepte van zo'n anderhalf tot twee meter. 

De stichting Signi  Zoekhonden stuurde het rapport met haar bevindingen naar de politie in Drenthe maar die besloot er niets mee te doen, zo raakte onlangs bekend. 

Volledig scherm
In september 2010 werd in het weiland achter de boerderij van Willekes pleegouders ook al gezocht naar het lichaam van het tienermeisje. De plek van de nieuwe graafactie bevindt zich in hetzelfde weiland. © ANP