Drie doden bij woningbrand in Duiven: vermoedelijk man en twee vrouwen omgekomen

videoBij een brand in een woning in het Gelderse Duiven, nabij Arnhem, zijn vanochtend drie personen overleden. Het gaat vermoedelijke om een man en twee vrouwen, verklaart de politie. Om wie het gaat, is nog niet duidelijk. ‘Duiven is geschokt’, aldus de waarnemend burgemeester.

Even na 08.00 uur werd groot alarm geslagen bij het huis, nadat een voorbijganger de brand had opgemerkt. Buren hebben nog geprobeerd de bewoners te wekken. De brandweer rukte massaal uit met vier bluswagens en een hoogwerker. Ook een traumahelikopter kwam in actie. De weinige omstanders werden op afstand gehouden.

De brandweer moest de dichte rolluiken voor de ramen op de bovenverdieping eerst openknippen, voordat er met het blussen kon worden begonnen. ,,Dat heeft het uiteraard wel wat vertraagd, maar er is geen sprake van geweest dat de brand daardoor groter werd”, zegt een woordvoerder van de brandweer Gelderland-Midden.

‘Zwarte dag voor Duiven’

Omstanders meldden dat de brandweer rond 08.30 uur iemand uit de woning had gehaald en dat nog werd gezocht naar andere personen die mogelijk in de woning aanwezig waren. De politie meldde binnen een half uur het overlijden van de twee slachtoffers. Om 10.00 uur is een derde persoon in het huis gevonden. Om wie het gaat, is nog niet duidelijk. 

Waarnemend burgemeester Jacques Niederer sprak over ‘een dieptreurige dag,een zwarte dag voor Duiven’ tijdens een gezamenlijke persconferentie van gemeente en politie. Niederer bevestigt de drie dodelijke slachtoffers. ,,Het is heel pril wat er gedeeld kan worden, de identificatie is nog gaande.’’ Vermoedelijk gaat het om een man en twee vrouwen.

De burgemeester sprak zijn respect uit voor de hulpverleners, ‘die onder moeilijke omstandigheden hun werk hebben gedaan’. ,,Er was veel rook en veel hitte die zich binnen manifesteerde’’, aldus Niederer. Het onderzoek naar de brand is gaande en hoewel de oorzaak nog niet duidelijk is, zijn de eerste conclusies er naar verwachting aan het einde van de dag.

Onderzoek gestart

Volledig scherm
Woningbrand in Duiven. © Jordi Deckerf/Eastview media

De brandweer gaf in de loop van de ochtend het sein ‘brand meester’. Buurtbewoners werd geadviseerd binnen te blijven. De oorzaak van de brand in de vrijstaande woning in het Duivense buitengebied is niet bekend. De politie brengt via Facebook de familie en nabestaanden haar medeleven over. 

Over de identiteit van de overledenen kan men nog niets zeggen, ook niet of het om de bewoners gaat. Volgens een buurman zou er een echtpaar in het getroffen pand wonen. Een groot deel van de hulpdiensten heeft de locatie van de brand inmiddels weer verlaten.

De brandweer assisteert de politie bij het onderzoek naar de oorzaak van de brand. ,,Rechercheurs gaan in onze hoogwerker naar boven om de situatie vanaf daar te kunnen bekijken en vast te leggen”, sprak de woordvoerder. Het huis staat nog overeind, maar binnen is veel rook- en waterschade ontstaan.

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de brand in een woning aan de Roodwilligenstraat in Duiven. © Jordi Deckert Eastview media
Volledig scherm
Brand in een woning aan de Roodwilligenstraat in Duiven. © Ron Vlijm / RonV Media