Volledig scherm
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees. © PZC

Drie jaar cel en vijf jaar rijbewijs kwijt voor man die Jeppe en Mees aanreed

De 47-jarige M. J. uit Roosendaal die op 13 oktober vorig jaar een ernstig verkeersongeval op de Langevieleweg in Middelburg veroorzaakte, is daarvoor veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarbovenop is hij zijn rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

De rechtbank heeft in de uitspraak meegenomen dat M.J opnieuw onder invloed heeft gereden, geen besef heeft dat zijn drankgebruik een probleem is en dat er een kans is op herhaling. Ook vindt de rechter dat J. roekeloos heeft gereden. Dat is een zware kwalificatie die bijna grenst aan opzet. Tegen J. was een gevangenisstraf van een jaar en een rijontzegging van vier jaar geëist.

Door het ongeval in oktober liepen de toen 41-jarige Middelburger Jeppe de Lange en zijn zesjarige zoontje Mees ernstig, blijvend zwaar lichamelijk letsel op.

Na de nodige biertjes, resulterend in twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed, was J. in zijn auto gestapt en haalde op de relatief smalle Langevieleweg zonder enige noodzaak twee auto's in. J. bleef links rijden, passeerde ook nog steeds links een verkeersheuvel en reed frontaal tegen de latere slachtoffers, die met hun fiets nét waren overgestoken.

,,Ik wilde weer naar rechts gaan, maar ze doemden ineens voor me op'', verweerde J. zich. Hoewel getuigend anders hadden verklaard, ('Hij reed als een idioot. Asociaal. Als een debiel. Met loeiende motor. Hard accelererend') vond hij niet dat hij hard en onverantwoord had gereden.

De gevolgen van de aanrijding waren desastreus. Jeppe liep zwaar hersenletsel, gebroken ribben en uitgebreide schedelbasisfractuur op. Zoontje Mees liep eveneens hersenletsel op. Het gezin ondervindt nog dagelijks de gevolgen van het ongeval en de toekomst ziet er verre van rooskleurig uit.

De schade probeert de familie via een civiele procedure op J. te verhalen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement