Volledig scherm
© Frans Willemsen

Drie jaar cel voor plaatsen vuurwerkbom op huis Somalisch gezin

Een 22-jarige man uit het Gelderse Pannerden moet drie jaar de cel in, omdat hij een vuurwerkbom heeft geplaatst op het huis van een Somalisch gezin in zijn woonplaats. Hoewel de man alles ontkent, acht de rechtbank het plaatsen en afsteken van de bom bewezen.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in Arnhem zojuist. De officier van justitie had in de strafzaak twee weken geleden vijf jaar cel geëist tegen de man, die zelf niet aanwezig was bij de uitspraak.

Na de ontploffing van de vuurwerkbom medio december 2015 in Pannerden, vonden agenten pamfletten bij het huis met daarop racistische teksten als 'Blank is beter!!! Allochtonen moeten weg hier!! Dit is pas het begin', met daarbij een foto van PVV-leider Geert Wilders. In het huis woonde destijds een Somalisch gezin. De bedreiging van het gezin door de teksten op de pamfletten en het racisme dat daaruit spreekt, acht de rechtbank eveneens bewezen.

De rechter noemt de uitgesproken straf 'een signaal naar de samenleving'. ,,Het is een daad die de fundamentele beginselen van onze samenleving raakt. Volstrekt respectloos en alle grenzen zijn overschreden met de aanslag op een gezin dat juist voor geweld uit Somalië is gevlucht’’, zei hij.

'Ongeloofwaardig'

De verdachte ontkende op de zitting twee weken terug zowel het plaatsen van de vuurwerkbom als het ophangen van de pamfletten. Hij zegt dat hij slechts posters ophing bij barakken in Pannerden waar een azc zou komen. Iemand anders heeft volgens hem de vuurwerkbom geplaatst. Zijn advocaat eiste daarom vrijspraak, maar aan die eis kwam de rechtbank dus niet tegemoet. De rechter noemde de verklaring van de verdachte 'ongeloofwaardig' en veegde zijn verweer volledig van tafel.

De moeder die ten tijde van de ontploffing thuis was met haar vijf kinderen en drie andere kinderen die er kwamen logeren, voelde zich na de knal niet meer veilig in Pannerden en is verhuisd. Haar claim van 400 euro smartengeld is toegewezen door de rechtbank. De eveneens geclaimde vergoeding van 1.200 euro aan verhuiskosten, is gehalveerd door de rechtbank tot 600 euro.

De advocaat van de verdachte noemde de uitspraak 'teleurstellend, als je voor vrijspraak gaat'. Of haar cliënt in hoger beroep gaat tegen de straf, kon zij vanmiddag nog niet zeggen.