Een windpark
Volledig scherm
Een windpark © ROBIN UTRECHT

Drie nieuwe windparken voor Nederlandse kust

Het kabinet heeft drie nieuwe gebieden op de Noordzee aangewezen om windparken te bouwen. De nieuwe windparken moeten voldoende stroom opleveren voor 40 procent van ons huidig elektriciteitsverbruik. Volgens windenergiedeskundige Peter Eecen zijn de plannen 'de grootste stap in de Nederlandse energietransitie tot nu toe', maar moet het tempo nog steeds omhoog.

Twee van de aangewezen gebieden liggen voor de Noord-Hollandse kust, het derde gebied ten noorden van de Waddeneilanden. Hier moet tussen 2023 en 2030 in totaal 6,1 gigawatt aan elektriciteit worden opgewekt. Over nog eens 0,9 gigawatt neemt het kabinet later een besluit, schrijft minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer. Peter Eecen van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) vindt dat goed nieuws. Het besluit zorgt ervoor dat het kabinet niet langer achter blijft in de energietransitie. Bovendien betekent het voor de sector dat er een continue stroom aan werk komt, waardoor bedrijven durven te investeren in de ontwikkeling, aldus de windenergiedeskundige.

Toch plaatst Eecen ook een kritische kanttekening bij de plannen. De gigawatt per jaar die er door de windparken op zee bij zou komen, is namelijk niet genoeg om de doelstelling van 50 gigawatt in 2050 te halen. ,,Dat betekent dat er rond 2030 weer een versnelling nodig is." Ook milieuorganisaties Natuur&Milieu en Greenpeace zijn slechts gematigd enthousiast over de plannen van minister Wiebes. Greenpeace zegt het ,,prima" te vinden dat de minister de lijn van zijn voorganger Henk Kamp voortzet, die zorgde voor de doorbraak van wind op zee. ,,Maar het tempo moet dubbel zo hoog om aan het Parijsakkoord te kunnen gaan voldoen'', aldus Greenpeace. Beide organisaties pleiten ervoor meer gebieden aan te wijzen waar windmolens mogen komen, mits rekening wordt gehouden met de ecologische impact op de Noordzee en op kwetsbare natuurgebieden.

Parijs

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat schat dat er tussen de 15 en 20 miljard euro aan investeringen moeten worden gedaan om de windparken te realiseren. Hiermee zouden 10.000 banen zijn gemoeid. Het kabinet bouwt windmolenparken op zee om te kunnen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. De gemeenten Ameland en Schiermonnikoog zijn blij met de plannen van het kabinet. Burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent hoopt dat de gaswinning ten noorden van het waddeneiland hiermee van de baan is.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat
Volledig scherm
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat © ANP
  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”