Volledig scherm
© AD

Driekwart van alle rokers wil minder nicotine in de sigaret

Bijna driekwart van alle rokende Nederlanders is voorstander van het idee om de hoeveelheid nicotine in sigaretten fors te verminderen. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond. 72 procent van rokend Nederland is vóór dit plan. Van alle niet-rokers is 75 procent voor minder nicotine.

De uitslag is opmerkelijk omdat juist nicotine de stof is waardoor rokers roken ‘lekker’ vinden. Maar nicotine is ook zeer verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Volgens Frits van Dam van tabaknee.nl blijkt uit deze enquête dat veel rokers eigenlijk willen stoppen én dat ze weten dat minder nicotine in de peuk, ze daarbij zou helpen.

Het zal overigens niet makkelijk zijn producenten van sigaretten te dwingen minder nicotine in de sigaret te stoppen. Daarvoor zou de Tabakswet veranderd moeten worden.  

Prijsverhoging

Uit de enquête blijkt verder dat de meeste Nederlanders achter de anti-rookplannen van staatssecretaris Blokhuis staan, die afgelopen week uitlekten. De meeste steun is er voor plannen als ‘niet meer roken op schoolpleinen en sportclubs’ (91 procent). De minste steun is er voor het verdwijnen van aparte rookruimtes (40 procent). 57 procent van alle Nederlanders steunt het plan voor een prijsverhoging van een pakje sigaretten naar een tientje (van de rokers overigens slechts 19 procent). 

De meest radicale maatregel tegen roken (die overigens niet in de plannen van Blokhuis staat) is het roken helemáál verbieden. Dat gaat de meeste Nederlanders nog te ver. Slechts iets meer dan een kwart is hier voor.