Volle bak bij concertzaal Paradiso in Amsterdam, op 26 juni. De gasten moesten wel een negatieve uitslag laten zien in de CoronaCheck-app.
Volledig scherm
PREMIUM
Volle bak bij concertzaal Paradiso in Amsterdam, op 26 juni. De gasten moesten wel een negatieve uitslag laten zien in de CoronaCheck-app. © EPA

Drijft coronapas ons voorgoed uiteen? ‘Kan vriendschappen echt kapotmaken’

De komst van de coronapas zet de tegenstellingen tussen de gevaccineerde meerderheid en ongevaccineerden verder op scherp, ziet socioloog Marianne van Bochove. De vraag is of die kloof nog overbrugbaar is.

25 reacties

 • Ivar Dekkinga

  1 jaar geleden
  Er is na 44 jaar knetterrechts beleid allang een steeds groter wordende tweedeling in onze maatschappij. Die tussen arm en rijk. Maar dat lijkt niemand te interesseren. Er zijn honderdduizenden Nederlanders, waaronder kinderen, die dolgraag een hele doos wattenstaafjes in hun neus zouden willen stoppen om 1x in hun leven naar hun favoriete club in een stadion of hun favoriete band in een grote popzaal te gaan. Dus waar maken we ons precies druk om? Kwestie van prioriteiten stellen.
 • Jan Willem Roos

  1 jaar geleden
  Wil je feesten/beesten, prima, ben je niet gevaccineerd, steek een stok in je neus en als alles goed is, kan je feesten, wat is daar zo moeilijk aan? Dus, ophouden over tweedeling, het gaat helemaal nergens over. Als 87% al is gevaccineerd en de rest nog niet, is er helemaal geen sprake van tweedeling, 50/50 is een tweedeling.
 • Norbert Schooten

  1 jaar geleden
  Coronapas is een belangrijke ontwikkeling, helemaal voor. En ik ga sowieso niet meer naar een café om te drinken, ze zijn veel te duur, en ze hebben de hele tijd alleen maar lopen klagen. Terrecht dat er een coronapas komt, want de horeca zijn de grootste risico's voor het virus.
 • H.A Meijers

  1 jaar geleden
  Mensen die geen respect hebben voor andere visies zijn geen vrienden. Bovendien zijn er heel veel mensen die moederziel alleen zijn en nergens kunnen komen, dat zijn geen wappies. De haat viert hoogtij in dit land. Respect voor gelovigen is ook spoorloos. Orthodoxe gelovigen zitten niet in de horeca, dat vergeten de haatzaaijers. De pandemie verdwijnt, de haat helaas niet. Er zijn legio mensen die geen geld hebben voor een terras. Daar denken de leeghoofden niet aan. Ik zie bedelaars op straat!!
 • Rein Jansen

  1 jaar geleden
  Ik ben tegen een coronapas. Waar dan ook, of ik nu gevaccineerd ben of niet. Dat valt nl onder mijn medisch geheim. Sinds kort ga ik weer wat meer naar mijn werk. Ik ga dan met het OV. Toevallig rond een tijd dat de studenten en anderen over het algemeen ook met het OV gaan. Daar wordt niet gecontroleerd, terwijl men in de gangen heel dicht op elkaar staat. In mijn ogen is het meten met 2 maten.
 1. Alleen naar de nachtclub na vaccinatie? Kabinet wil ‘Duitse model’ wel met Kamer bespreken
  Play
  CORONAPAS

  Alleen naar de nachtclub na vaccinatie? Kabinet wil ‘Duitse model’ wel met Kamer bespreken

  Het kabinet zet de deur op een kier voor ‘het Berlijnse model’, waarbij alleen gevaccineerden (of van corona genezen) personen welkom zijn in bijvoorbeeld het nachtleven. Ongevaccineerden lopen na een negatieve sneltest nog twee keer zoveel kans het virus te dragen, het kabinet wil daarom met de Kamer in gesprek over de striktere coronapas bij de volgende versoepelronde. ‘Het is een complexe afweging’.