Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Dringend tekort aan pleegouders, vorig jaar bijna duizend plekken te weinig

Steeds minder mensen melden zich aan als pleegouders. Pleegzorg Nederland noemt het groeiende tekort zorgwekkend en begint morgen met een nieuwe campagne om meer pleegouders te werven.

Volgens de koepelorganisatie zijn er jaarlijks minstens 3500 nieuwe opvangplekken nodig. Vorig jaar kwamen er maar 2566 bij, bijna 1000 te weinig. Nu telt Nederland ruim 16.500 pleeggezinnen. Het aantal kinderen en jongeren dat vorig jaar voor korte of langere tijd in Nederlandse pleeggezinnen woonde, bedroeg ruim 22.700.

Het tekort aan beschikbare pleegouders betekent dat de beste match tussen kind en gezin niet altijd mogelijk is. ,,Idealiter wil je drie tot vijf keuzes voor een kind en die zijn er nu niet altijd”, vertelt Janette Reukers van Pleegzorg Nederland. ,,Ook bestaat er nu een risico dat kinderen niet op tijd of helemaal niet kunnen worden geplaatst in een pleeggezin. In het ergste geval worden ze dan in een crisisopvang geplaatst.” 

Deeltijd

Naast het tekort aan beschikbare mensen is er ook een gebrek aan variatie in het soort pleegouders. ,,We hebben gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is”, aldus de organisatie. De campagne moet onder meer duidelijk maken dat iemand ook pleegouder kan worden in deeltijd.

Pleegzorg Nederland benadrukt het belang van een thuis voor de kinderen. ,,Pleegzorg doe je samen, met ouders, kinderen en pleegouders. Om kinderen met succes en duurzaam in een gezin te plaatsen, is een zorgvuldige match tussen kind en pleegouders cruciaal”, aldus Pleegzorg Nederland.

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Denen halen mensen op, maar Nederland zegt dat het niet kan?’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Denen halen mensen op, maar Nederland zegt dat het niet kan?’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om ervoor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. ,,Denemarken heeft 48 uur geleden nog kinderen opgehaald in Syrië.” Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.