Drone maakt unieke beelden van Paleis Het Loo

VideoBij het zien van de beelden in bijgaande video snap je meteen waarom Paleis Het Loo in Apeldoorn behoort tot de top 100 van Unesco-monumenten die ons land telt. De unieke dronebeelden van het voormalige koninklijk paleis en de klassieke tuinen verschenen dinsdag online. Amsterdammer Bouke van Veen is één van de makers en legt uit hoe het werkt.

Volledig scherm
© Screenshot Voormedia

Paleis Het Loo
De historie van Paleis Het Loo en de locatie gaat terug naar 1684, toen Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, er zijn jachtverblijf van maakte. De laatste koninklijke bewoner was prinses Margriet. Tussen 1977 en 1984 werd het hele complex grondig gerenoveerd.

De video heeft meer weg van een animatie, maar het gaat om levensechte beelden van het historische pand en de uitgestrekte tuinen. Achter de beelden zit het bedrijf Voormedia.

Zij lieten de drone meerdere keren over het historische pand en de klassieke tuinen gaan. ,,We gebruikten een zogenoemde DJI Inspire 1", verklaart Amsterdammer Bouke van Veen. ,,Eén persoon staat op de uitkijk, één bedient de drone en een ander de camera. Door de losstaande camera die 360 graden om zich heen kan draaien, krijg je aparte beelden. Normaal wordt er alleen rechtuit gefilmd."

Neerlands trots
De beelden zijn 's morgens vroeg geschoten. ,,Ze behoren tot een serie beelden van Neerlands trots. Zo filmden we meer iconische plekken, zoals de bollenvelden of de Zaanse Schans", vertelt Van Veen. ,,Wat we er precies mee gaan doen, kunnen we nog niet vertellen, maar je kunt denken aan een mooie compilatie."

Van dezelfde maker komen ook de dronebeelden van het verpauperde zwemparadijs Tropicana. Van Veen kwam daar als 17-jarige knul om te zwemmen met vriendinnetjes. In Paleis Het Loo heeft hij nooit met een vriendinnetje op een picknickkleed gezeten. ,,Tropicana was meer een persoonlijk ding, deze beelden zijn ontstaan uit voorliefde voor Nederland. En het is natuurlijk heel erg leuk om te doen."

Volledig scherm
© Screenshot Voormedia