Volledig scherm
PREMIUM
Burgerwacht Nederbetuwe © Foto Raphael Drent

Drones, kogelvrije vesten: deze huisvaders vormen een buurtwacht waarop de politie jaloers kan zijn

Een onorthodoxe burgerwacht in Nederbetuwe jaagt op criminelen. Vijftig inwoners springen er in het gat dat de politie heeft achtergelaten op het platteland. Menig agent zal jaloers zijn op de uitrusting van de mannen. Het is niet het zoveelste attentie buurtpreventiegroepje waar het tegenwoordig van wemelt. Deze club gaat veel verder. 

Een volledig uitgeruste commandowagen. Kogelvrije en steekwerende vesten. Een metershoge, uitschuifbare camera met 360 graden zicht. Drones, niet van die dingen die je bij Kruidvat koopt, maar de echte. Met warmtecamera. Schijnwerpers. Professionele zaklampen. En een Mechelse herder genaamd Diego, ‘politiehond in opleiding’.

Menig agent zal jaloers zijn op de uitrusting van de mannen van WhatsAppgroep Nederbetuwe. Het is niet het zoveelste attentie buurtpreventiegroepje waar het tegenwoordig van wemelt. Deze club gaat veel verder. Het is een next level burgerwacht die iedere maand traint. Ze doen denken aan burgermilities zoals je die verwacht in het achterland van Amerikaanse staten als Ohio. Of Utah.

Maar dit is in Ochten. En Kesteren. En in dorpen als Opheusden en Echteld. De Biblebelt voor buitenstaanders. Het land van boom- en fruitkwekers, goedbezochte kerken en relatief grote gemeenschapszin. Bel het noodnummer - ‘24/7 dag bereikbaar!’- en binnen twee minuten staat een deel van de vijftig leden van de WhatsAppgroep met de hele uitrusting zo op je stoep. Klaar om inbrekers of ‘ander tuig’ mee op te sporen en hun vlucht te dwarsbomen. En als het een ‘heterdaadje’ betreft via een burgerarrest aan te houden.