Dronken burgemeesters en wethouders: tien pijnlijke voorbeelden
Een burgemeester die dronken wordt en daardoor zijn baan verliest. Burgervader Stefan Huisman van Oosterhout, die zich bezopen misdroeg tijdens een personeelsborrel, is bepaald de enige gemeentebestuurder niet die in opspraak kwam door een neut. Tien andere voorbeelden.
Lang geleden, 1988, maar wel smeuïg en pijnlijk tegelijk is de affaire rond burgemeester Bert Smallenbroek van Smallingerland en collega Sytze Faber van Hoogeveen. Tijdens een avond doorzakken ontstaat een knokpartij met een groep jongeren. En dan zouden ze ook nog op weg zijn geweest naar een bordeel. Het kost Smallenbroek zijn baan. In Hoogeveen mag Faber wel blijven.
En neem de joviale Hans van Dun, in 1994 burgemeester van Loon op Zand. De populaire Bourgondiër en raakt opspraak als hij met een borrel op in de sloot belandt. Hij moet 1750 gulden (bijna 800 euro) boete betalen wat hem het vertrouwen van alle fracties in de gemeenteraad kost. 1 januari 1995 stapt hij daarom op.
Dat het ook in grotere gemeenten wel eens mis kan gaan met besturen en alcohol bewijst wethouder Piet Keijmis in 2004 in carnavalsstad Maastricht. Na diverse beschuldigingen van openbare dronkenschap stapt hij op met de verklaring dat hij 'iemand is die sterk meeleeft met de gebeurtenissen en wanneer die een feestelijk karakter hebben, leef ik daar graag in mee. Soms lijk ik daar te ver in te gaan.’
Een bekende naam in dit rijtje is die van Guusje ter Horst die in 2006 als burgemeester van Nijmegen met alcohol wordt betrapt achter het stuur. Het is ‘maar’ ietsje te veel en de zaak wordt afgedaan met rijontzegging van een uur en 220 euro boete. Ze hoeft niet op te stappen, ook niet als de zaak een maand na het incident de publiciteit haalt.
Helma Ton, burgemeester van het sjieke Blaricum, overkomt in datzelfde jaar hetzelfde. Ze rijdt bij de snackbar een alcoholfuik in. ,,Ik had non-stop aan de telefoon gezeten, koken was er bij ingeschoten. Ik had een lege maag…’’ Vertelde Ton later zelf. Enorm gênant vond ze het, de medialawine liet ze maar gebeuren, ze bood excuses aan en dronk nooit meer tot haar geplande vertrek in 2007.
Ik had non-stop aan de telefoon gezeten, koken was erbij ingeschoten, ik had een lege maag...'
Wethouder Henk van de Kerk van Baarn is in 2010 niet meteen eerlijk over zijn opstappen: politieke redenen. Bij de politierechter moet hij kort daarna toegeven dat het feit dat hij betrapt is voor rijden onder invloed daarbij de echte doorslag heeft gegeven. Van de Kerk, die nota bene wethouder verkeer was, kreeg een boete van 1000 euro.
In 2010 zit ook burgemeester Jos Houben van Barneveld dronken achter het stuur. Althans, met iets te veel alcohol in zijn bloed. Houben gaat door het stof bij de fractievoorzitters van de gemeenteraad en die vergeven hem: hij mag blijven.
Jean Paul Gebben kruipt in de eerste maanden van 2016 naar zijn afgang toe als burgemeester van Renkum als er een foto gaat circuleren van de burgervader met een 17-jarig meisje. Gebben blijkt op die foto flink aangeschoten te zijn geweest terwijl hij piketdienst had, voor calamiteiten. Dat is de druppel: hij moet opstappen. Maar met Gebben is het alweer oké. Uitgerekend in de plaats met de naam Losser krijgt hij een tweede kans als burgemeester.
Vrij recent nog, van november vorig jaar, is het opstappen van wethouder Jos van Son in Den Bosch. Hij stapt op nadat hij dronken een auto-ongeluk veroorzaakte. Van Son geeft toe een alcoholprobleem te hebben en krijgt professionele hulp. De druk werd te groot. ,,Je komt ’s avonds thuis, gaat zitten, eten, half uurtje tukken en je hebt weer verplichtingen,'' zegt Van Son in een interview. Twee glazen alcohol werden er al gauw meer, legde hij uit. ,,Je bouwt het op, het overkomt je gewoon. Zo verschrikkelijk stom.''
Ook in november, maar dan in het hoge noorden, moet wethouder Reint-Jan Auwema van Noordenveld het veld ruimen nadat hij op een feestje in Roden dronken tekeer gaat tegen een andere feestganger. Geen ramp, zou je zeggen, maar geruchten gaan dat het veel erger was dan dat. Auwema zelf vond het in elk geval beter om zijn baantje op te zeggen. ,,Ik ga de komende tijd de mindere kanten in mijzelf elimineren,'' verklaart hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Aangehouden activist Lucas overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan ondanks verbod
Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Hij probeerde eerder op de dag tevergeefs een zogeheten gedragsaanwijzing, die beschrijft dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, van tafel te krijgen. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt. -
Uniek vonnis Sanderink: niet eerder werd eigenaar zo radicaal verbannen uit eigen bedrijf
De omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt definitief verbannen bij zijn ict-bedrijf Centric. Hij is niet langer welkom bij aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, waarvan hij de enige aandeelhouder is. Dat vonniste de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam vandaag. -
‘COA en politie waarschuwen voor maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis, die erger is dan vorig jaar’
Over een paar weken stapelen de problemen in de asielzoekerscentra zich zo hoog op, dat er geen plek meer is voor nieuwkomers. Ongeregistreerde asielzoekers zonder opvangplek belanden daardoor op straat en zullen met name in grote steden voor overlast zorgen. Daarvoor waarschuwen instanties in interne documenten, die zijn gelezen door het NRC.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot.