Volledig scherm
De veluwe. Foto ter illustratie. © ANP

Droogte en wind vergroten risico op natuurbrand

De brandweer in een groot deel van het land is ondanks de winterse omstandigheden extra alert op natuurbranden. Vooral in Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, het westelijk deel van Noord-Brabant en de Kop van Noord-Holland is het bijzonder droog in de natuur. 

Boven de Veluwe controleert de brandweer vanaf vrijdag vanuit vliegtuigjes op eventuele brandhaarden, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

Door de vrieskou en de harde wind wordt het steeds droger op de hei en in de bossen, aldus de brandweer. En het was al droog, omdat het al weken niet hard heeft geregend. Bovendien zijn de sapstromen van bomen en struiken in deze tijd van het jaar nog niet op gang gekomen, zodat het hout makkelijk vlam vat. Als er eenmaal ergens brand ontstaat, kan die zich door de wind snel uitbreiden.

In de gebieden met een hoog risico is het onder andere verboden om vuurkorven aan te steken. Ook buiten roken wordt afgeraden.

De Peel

Vandaag  staat opnieuw een stuk bos in de Peel in brand. Dit keer gaat het om het bosgedeelte ten zuiden van de snelweg bij Helenaveen, circa acht kilometer verderop dan de eerdere brand. De brand woedt nabij Neerkant. Eerder deze week was er ook al brand in de Deurnese Peel. Deze brand was lastig te bestrijden. Het vuur begon afgelopen dinsdag en donderdag waren de vlammen gedoofd.