Volledig scherm
Op verschillende plekken mogen boeren geen slootwater meer gebruiken voor het besproeien van de akkers. © ANP

Droogte houdt aan: IJsselmeer als buffer voor kanalen en sloten

UPDATEDoor de aanhoudende droogte dreigen problemen te ontstaan met het waterpeil. De waterschappen broeden op een reeks extra maatregelen, zoals de inzet van het IJsselmeer als waterbuffer en regionale limieten voor gebruik van slootwater.  

Als de waterstand en doorstroming te laag zijn, sterven (water)planten en vissen, stelt een woordvoerster van de Unie van Waterschappen. ,,En als water te lang stilstaat krijg je ook meer blauwalg. De waterschappen bespreken extra maatregelen en hoe die in gang gezet gaan worden'', zegt de woordvoerster. ,,Het peil in de grote rivieren staat ook steeds lager.''  

Morgen wordt sowieso een tijdelijke kering aangelegd om de Vinkeveense Plassen, het natuurgebied Demmerik en de landbouwgebieden in de buurt te beschermen tegen het zoute water dat omhoog komt vanwege de droogte. Dit brakke kwelwater is schadelijk voor de landbouwgrond en het ecosysteem. 

Het is erg droog in Nederland. Het regende sinds 1962 niet zo weinig als in juni van dit jaar. En met de voorspelde aanhoudende warmte dreigen problemen met het water: ,,De waterstanden in de grote rivieren worden steeds lager.'' De Rijn zakte afgelopen week vijftig centimeter en kwam bij Lobith voor het eerst dit jaar onder de acht meter. 

IJsselmeer
Om het peil in sloten en kanalen op niveau te houden, kan water uit het IJsselmeer gebruikt worden, stelt de woordvoerster: ,,Die voorraad hebben we achter de hand.''

(tekst loopt door onder foto)

Volledig scherm
Water uit het IJsselmeer kan gebruikt worden om sloten en meren op peil te houden. © anp

Het kabinet besloot onlangs pas tot het loslaten van het vaste waterpeil in de voormalige Zuiderzee. ,,Dat is hard nodig, want de zomers worden steeds droger'', zei minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) toen. 

Verder denkt de Unie van Waterschappen aan een betere verdeling van oppervlaktewater van meren, sloten en beken: ,,Dan kan je bijvoorbeeld regionale afspraken maken op welke dagen het water wel en niet gebruikt mag worden.'' 
Boeren gebruiken oppervlaktewater vaak voor het besproeien van akkers. Er gelden lokaal al 'beregeningsverboden'

'Wees zuinig'

Quote

Ga niet de auto wassen in die piekuren, douche niet te lang

Cora van Nieuwenhuizen, Minister

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) roept - net als de drinkwaterbedrijven - mensen op zuinig aan te doen met water: ,,Ga niet de auto wassen in die piekuren, douche niet te lang'' zei ze vanmiddag in de Tweede Kamer. Er zijn volgens haar nog geen grote problemen voor de binnenvaart of de landbouw. De minister meent wel dat de extreme droogte en regenval duidelijk maken dat 'de klimaatverandering in rap tempo op ons afkomt'.

'Droogte houdt nog week aan'

Volgens het KNMI en Weerplaza blijft het voorlopig droog in grote delen van het land. Tot zeker midden volgende week valt er volgens de modellen amper neerslag. Daardoor loopt het zogenaamde 'neerslagtekort' op. Meestal ligt dat tekort tussen de vijftig en honderd millimeter. Nu is het tekort gemiddeld al 160 millimeter. Alleen in de zomer van recordjaar 1976 was het tekort groter.

Watertekort? Vijf besparingstips van waterbedrijven 
- Tijdens piekuren (in de ochtend tussen zes en negen, 's avonds tussen zes en tien) beter niet de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen.
- Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
- Douche niet langer dan vijf minuten.
- Gebruik de bespaarknop van de wc.
- Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.
Bron: Nederlandse drinkwaterbedrijven

De droogte zorgt niet alleen voor lage waterstanden of een toenemend verbruik van drinkwater, ook de brandweer moet op veel plekken aan de bak om te blussen: