Drugs en geweld in gezin omgebrachte Bredase baby
In het gezin van de Bredase baby die in november overleed, ging gebukt onder drugsgebruik en huiselijk geweld.
De jonge ouders gebruikten drugs, de vader (24) was bij de politie bekend vanwege huiselijk geweld en de baby was eerder uit huis geplaatst omdat bij hem blauwe plekken waren geconstateerd. Dat blijkt uit juridische stukken en een toelichting van een advocaat.
Het jongetje van zeven maanden oud overleed op 20 november in het ziekenhuis. Zijn ouders stonden onder begeleiding van de William Schrikker Groep, een jeugdzorginstelling.
Shakenbabysyndroom
Volgens het sectierapport is de baby overleden door geweld van buitenaf. Zijn vader werd enkele dagen later aangehouden en zit vast op verdenking van doodslag. Advocaat Ronald Drenth van de verdachte zegt dat het zogenoemde shakenbabysyndroom als doodsoorzaak is genoemd. Bij het shakenbabysyndroom is de baby zo hard door elkaar geschud dat het er lichamelijk letsel aan overhoudt.
Het kindje ademde al moeilijk toen het in de avond voor zijn dood op bed werd gelegd. Nadat de vader 's nachts had geconstateerd dat de baby helemaal niet meer ademde, heeft hij 112 gebeld.
Drugsgebruik
De advocaat erkent dat de vader wiet gebruikte, maar van een drugsprobleem was volgens hem geen sprake. Drenth voegt toe dat ook de moeder drugs gebruikte.
De vader ontkent dat hij het kind heeft doodgeschud en er is ook niemand die heeft gezien dat hij geweld tegen het jongetje heeft gebruikt. De advocaat denkt dat het verleden van de vader hem duur komt te staan. De verdachte werd op de dag na de crematie aangehouden. ,,Hij is er kapot van en heeft geen kans gehad om te rouwen,'' aldus Drenth.
Pogingen om de jonge vader vrij te krijgen, mislukten tot dusver. Het gerechtshof rekende zijn drugsgebruik en agressie mee als steunbewijs voor de beoordeling van de rol van de verdachte. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de zaak als calamiteit beoordeeld en is in december al een vooronderzoek begonnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMColumn34
Jan keert meer en meer in zichzelf, hij blijft herhalen ‘Ik heb het goed gedaan, ik ga naar huis’
Daan Rot-de Launay (46) was getrouwd met muzikant en columnist Jan Rot, die in april overleed. Deze week vertelt ze over Jans keuze voor euthanasie en de dag dat het zover was. -
34
Kabinet kan niet zeggen: wij zaten fout, jammer dan
De Hoge Raad heeft bepaald dat spaarders die geen bezwaar maakten niet hoeven te worden gecompenseerd voor te veel betaalde belasting de afgelopen jaren. Maar hoewel dat juridisch niet moet, kan het kabinet het domweg niet maken om het hierbij te laten, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
met video
Hogere rente is aanslag op staatskas: tegenvaller van 5 miljard euro
De stijgende rente raakt de schatkist hard. Het ministerie van Financiën rekent deze kabinetsperiode op een tegenvaller van opgeteld 5 miljard euro. De tijd van ‘gratis geld’ lijkt voorbij.
-
met video
Dodelijk slachtoffer en twee gewonden bij uitslaande brand in woning Ermelo
Bij een brand in een woning aan de Smutslaan in Ermelo is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van politie ter plaatse. De met meerdere wagens uitgerukte brandweer wist het vuur snel te doven, maar trof later in het pand het stoffelijk overschot aan. -
1
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Gezocht: Feyenoorders in het buitenland (en hun finale-verhaal)
In Rotterdam en verre omstreken gaat het al dagen nergens anders meer over: de Conference League finale van woensdag tegen AS Roma. Maar wat als je als Feyenoorder in, pak 'm beet, Lissabon, New York of zelfs Rome woont? We zijn benieuwd hoe en waar je dan naar de finale kijkt.