‘Drugsatlete’ Madiea G. moet 8,5 jaar de cel in en barst in tranen uit

De van drugssmokkel verdachte Nederlandse topatlete Madiea G. moet 8,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechter in het Duitse Kleve vanmiddag uitgesproken. Gelijk na de uitspraak barstte de atlete in tranen uit en legde haar handen uit wanhoop op haar hoofd.

Madiea G.’s advocaat Norman Werner liet weten dat de straf veel zwaarder is dan ze hadden verwacht. ,,Dit is echt heel zwaar.’’ Madiea beweert dat ze dacht dat ze doping vervoerde in plaats van drugs. Dat zei advocaat Werner vanmorgen bij aanvang van de rechtszaak. G. staat terecht voor het smokkelen van een grote hoeveelheid drugs. 

Justitie liet al eerder vanmiddag weten niets te geloven van de ‘dopingsmoes’ en eiste 7,5 jaar cel. De rechter legt dus een nog zwaardere straf op. Volgens de rechter moet Madiea hebben geweten van de karrenvracht aan drugs in haar auto, onder meer 50 kilo xtc en enkele kilo’s crystal meth. Drugshandelaren geven zo’n enorme hoeveelheid niet mee aan een onervaren koerier.

Duistere figuren

Maar Madiea G. beweert dus dat ze niet wist dat ze drugs bij zich had. Ze dacht dat het doping was. Ze zat in een vormdip en moest naar het WK. Madiea wilde de doping voor zichzelf gebruiken ‘omdat haar carrière niet lekker liep’. Haar slechte vorm leidde tot twijfels. Ze kwam in contact met ‘duistere figuren’ die contacten hadden in de Nederlandse atletiek- en wielrensport. Die zouden haar aan doping helpen.

Madiea sprak – zo laat haar advocaat weten – met een dopingleverancier af in een Amsterdams café. Daar werd ‘de doping’ (naar later bleek drugs) in haar auto gezet. De bedoeling was dat Madiea met de ‘doping’ naar een dopingarts in Duitsland zou rijden. Daar zouden zij én andere atleten ze toegediend krijgen. 

De rechter geloofde niets van het dopingverhaal. Ook in Duitsland wordt streng op doping gecontroleerd. De advocaat van de Nederlandse atlete heeft al laten weten tegen een zware straf in beroep te gaan.

Lees verder onder de foto 

Volledig scherm
Madiea G. bij aanvang van de rechtszaak in Duitsland © AD

Gevaar

Madiea wil verder niks zeggen over haar leverancier of over andere details. De leverancier zou gedreigd hebben haar ex-vriendin en de twee kinderen van haar ex te ontvoeren. Madiea G. is bang dat zij gevaar lopen als ze meer gaat verklaren. Overigens zei Madiea op de dag dat ze werd aangehouden door de Duitse douane dat ze sportschoenen vervoerde en geen drugs of cash geld. In haar auto werd behalve de drugs ook 12.000 euro cash aangetroffen. 

Volledig scherm
Madiea G. (midden) zit al sinds juni vast in Duitsland wegens drugssmokkel. © Epa

Madiea G. werd vanmorgen de rechtszaal binnengebracht met handboeien om. Die mochten af toen de zaak begon. Als ze geweten had dat ze drugs vervoerde, was ze nooit gaan rijden, zegt haar advocaat. Ook werd vanmorgen duidelijk dat Madiea G. het zwaar heeft met haar voorlopige detentie. Haar relatie is ondertussen gesneuveld. 

Crystal meth

De aanklacht tegen de 27-jarige Amsterdamse is niet mals. De Duitse douane trof op 18 juni bij een routinecontrole bij het Duitse Elten een grote lading harddrugs aan in de kofferbak van haar auto. Het betrof  enkele kilo’s crystal meth, 50 kilo xtc en 3 kilo ketamine met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro. 

Een lange celstraf betekent het einde van de topsportcarrière van G. Ze veroverde in het verleden nationale titels op de 100 en de 400 meter. De Amsterdamse was ook een belangrijke schakel in de Nederlandse estafetteploeg. De Atletiekunie hoorde pas van de zaak toen G. al ruim een maand vastzat. Het lukte de bond niet om in contact met haar te komen. Haar familie wees hulp af. 

Sinds haar aanhouding kwam er, tot vandaag, nauwelijks iets naar buiten over motieven of andere achtergronden in de spraakmakende drugszaak. 

De hardloopster is bepaald niet de enige drugssmokkelaar die bij de grens wordt gepakt. Zaterdag meldde deze site dat vooral crystal meth en andere (meth)amfetaminen steeds vaker vanuit Nederland de grens overgaan. De onderschepte hoeveelheid crystal meth, een zwaar verslavende drug, is in een jaar tijd verzesvoudigd.

Lees hier de tweets terug van onze verslaggever Sander van Mersbergen: