'Drugsbende in Almelo kreeg hulp van foute agenten'
De criminelen waartegen de overheid dinsdag in Almelo met 450 man optrad zijn volgens bronnen lange tijd geholpen door twee lokale politieagenten.
Delen per e-mail
Er is een verband tussen het onderzoek naar twee verdachte politieagenten en de invallen die de politie dinsdag deed in de Almelose Wondebuurt. Dat verklaren betrouwbare bronnen uit de Turks-Almelose gemeenschap aan Tubantia.
Langdurig lekken
Het zou gaan om de in Almelo woonachtige politieagenten K. en E., die in april van dit jaar werden aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Tubantia openbaarde destijds dat de jonge dienders gearresteerd zijn vanwege het langdurig lekken van onderzoeksinformatie aan criminelen.
De ontvangers van de politie-informatie zouden lid zijn van de Turkse drugsbende waartegen de overheid dinsdag met groot machtsvertoon optrad. „Die bende kreeg van de agenten onder meer te horen naar welke adressen de politie onderzoek deed vanwege mogelijke wietplantages”, zegt een van de bronnen.
Vrijlating
K. en E., twee agenten van Turkse komaf, werden in april korte tijd vastgehouden om het onderzoek niet te beschadigen. Kort daarna werden ze vrijgelaten omdat er geen reden was om ze nog langer vast te houden. Wel zijn de twee nog altijd verdachten.
De verdachte agenten wonen zelf in de Wondebuurt, het wijkdeel dat dinsdag door een grote politiemacht doorzocht is. Daardoor kennen ze verschillende leden van de gezochte wietbende al lang. In een Almelose sportschool, waar een van de agenten en een aantal Turkse criminelen samen sporten, zouden de banden de afgelopen jaren zijn aangehaald.
De agenten, die in Deventer en bij een politieteam in Gelderland werkzaam zijn, hebben volgens dezelfde bronnen eerder ook informatie gelekt over onderzoeken naar illegale gokactiviteiten.
Politiemensen hebben dezelfde rechten als verdachte burgers, zij zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen
Reactie politie
De politie wil niet inhoudelijk reageren op het vermeende verband tussen de agenten en de drugsbende. „Omdat beide onderzoeken nog lopen kunnen we het bevestigen noch ontkennen”, zegt een woordvoerder. „We houden de kaarten liever nog even tegen de borst.”
In een eerder stadium verklaarde Oscar Dros, politiechef van de eenheid Oost-Nederland, al niet te vroeg te oordelen over de verdachte collega’s. „Hoe lastig het ook is, we moeten ons oordeel nog even uitstellen. Politiemensen hebben dezelfde rechten als verdachte burgers, zij zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”
Verder in het nieuws
-
Britse vliegmaatschappij: we zijn failliet door brexit
De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd. -
PREMIUM
Levensles Als je vriend zegt dat hij ruimte nodig heeft, wat zegt hij dan eigenlijk?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (75) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Ook speciale Nashville-verklaring voor de jeugd: ‘ditmaal willen we misverstanden voorkomen’
De omstreden orthodox-christelijke Nashville-verklaring komt terug in een vereenvoudigde versie. Dat meldt de woordvoerder van de werkgroep. De als anti-homopamflet bestempelde tekst verdween vorige maand in de lade na een karrenvracht aan kritiek van onder meer politici, geloofsgenoten en lhbt-ers. -
100 gele hesjes demonstreren op Media Park Hilversum
Een groep 'gele hesjes' heeft vanmiddag in Hilversum gedemonstreerd bij het gebouw van de NOS. Ongeveer honderd demonstranten liepen van het station naar het Media Park. Ze hadden flyers bij zich met daarop de tekst 'NOS = fake news'. Ook droegen ze Nederlandse vlaggen. -
‘Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink’
Een Haagse rechter ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Een foto toont aan dat de rechter Jan Wolter Wabeke privécontact had met Demmink. Volgens hoogleraar Theo de Roos had de rechter zich daarom uit de zaak moeten terugtrekken.
-
Hulp voor bruiden die trouwjurk in vlammen zagen opgaan
Bruiden die na de brand in een bruidsmodezaak in Lelystad zonder jurk zitten, krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Ex-bruiden bieden hun trouwjurken aan en andere winkels willen ze helpen om snel aan een nieuw exemplaar te komen. Voor de getroffen ondernemers is al een werkplek in een atelier aangeboden. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Eerste warmterecord 2019 is een feit
We hebben het eerste warmterecord van 2019 te pakken. Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998.