Volledig scherm
De politie in Maastricht doet onderzoek bij een coffeeshop, april dit jaar. De coffeeshop zou illegaal drugs verkopen aan buitenlanders. © epa

Drugscriminaliteit explosief gestegen

Het weren van buitenlanders uit coffeeshops heeft geleid tot een explosie aan drugscriminaliteit in Brabant en Limburg. Steden met een coffeeshop kampen sindsdien met fors meer straathandel, blijkt uit onderzoek van het AD op basis van politie- en gemeentecijfers.

Vooral Zuid-Limburg gaat gebukt onder veel extra drugshandel, sinds het kabinet in mei 2012 besloot tot het weren van buitenlandse toeristen in coffeeshops, zo blijkt uit cijfers van de afgelopen jaren. In Maastricht verdubbelde het aantal drugsdelicten. In Roermond, waar een verdrievoudiging plaatsvond, is volgens de burgemeester een groep van zeker zestig straatdealers actief, vaak bekenden van de politie uit allochtone criminele groepen.

In gemeenten met wietverkooppunten steeg vorig jaar het aantal drugsdelicten waar de politie op stuitte met 4 procent. Bij de zuidelijke coffeeshopgemeenten liep dat op met 33 procent. In die gemeenten gold vanaf mei 2012 de wietpas.

Bewoners van de coffeeshopsteden in de grensstreek stellen dat de overlast zich ook heeft verplaatst: van de coffeeshops naar andere plekken in de stad. Ook gemeenten zien dealers in woonwijken opduiken. De straatdealers zijn moeilijk op te pakken.

Gemeenten twijfelen inmiddels of het weren van buitenlanders een goed idee is. Een aantal heeft besloten niet op te treden tegen 'één verdwaalde Duitser in een coffeeshop'. Maastricht treedt wel hard op. De gemeente gelooft niet dat er meer straathandel is.

Zie verder het AD van vandaag.