Volledig scherm
© Thinkstock

Drugskoffer als 'lesmateriaal' afgeschaft na diefstal cocaïne

De schoolleiding van het Ashram College in Alphen aan den Rijn kan zich wel voor het hoofd slaan. Als een docent even niet oplet worden tijdens een voorlichtingsles over drugs twee buisjes cocaïne gestolen uit de koffer van de GGD. Reden voor de instantie om de drugskoffer af te schaffen.

De drugsvoorlichter stond donderdagochtend voor de klas 4vwo'ers met een koffertje met daarin het 'lesmateriaal'. Toen hij het koffertje opende, was de cocaïne verdwenen. Twee glanzende buisjes met daarin 1 à 2 gram coke per stuk.

Ondervraagd
Het moet bij de wisseling van de wacht zijn gestolen, denkt GGD-woordvoerder Harry van Nierop. 'Het is waarschijnlijk achter zijn rug weggegrist toen een andere groep het lokaal verliet.'

De docenten brak het zweet uit. De honderd potentiële daders - vierde klas vwo'ers - werden direct afgezonderd, ondervraagd in groepjes en later één op één. Bij de toiletten stonden docenten te posten. 'Om te controleren dat leerlingen niet te lang op de wc zouden blijven,' legt directeur Tilly van Wijk uit. Ze zucht. Uitgerekend vlak voor de open dagen waar nieuwe leerlingen worden geworven, staat haar school in de schijnwerpers. Slechtere pr kan ze niet bedenken. 'Wij doen juist heel veel aan veiligheid op school,' benadrukt ze herhaaldelijk.

Drugskoffer
Ze vreest vooral voor de gezondheid van de leerlingen. In een brief aan ouders waarschuwt de school dat gebruik van de drugs tot dodelijke slachtoffers kan leiden. De politie leidt inmiddels het onderzoek.

De drugskoffer komt voortaan niet meer over de drempel, zegt ze beslist. 'Misschien hadden we ons eerder moeten afvragen wat het nut is van het tonen van echte drugs in de les, maar het was al 20 jaar onderdeel van het lespakket van de GGD en nooit eerder is zoiets gebeurd.' De echte drugs waren volgens de GGD bedoeld om de les aansprekender te maken, maar het koffertje wordt nu wellicht afgeschaft.

Proeven
Vierdeklasser Dylan Schutte (16) haalt zijn wenkbrauwen op. 'Of het nu coke is of waspoeder. Het is allebei wit en er valt weinig aan te zien. Ze laten het je toch niet proeven,' redeneert hij. Klasgenoot Bob de Jong (17) pleit voor schokkende beelden van drugsverslaafden. 'Dat maakt veel meer indruk dan een buisje met poeder.' Bob grinnikt. 'Je vraagt ook wel een beetje om moeilijkheden door echte drugs in school te halen. Sommige leerlingen zullen het cool vinden dit in handen te hebben.' Onder de leerlingen is het voorval in elk geval de grap van het jaar. Lachend hebben ze de naam op de gevel verbasterd in Hashram.