Dinsdag en donderdag zijn weer recordspitsen. Hier de drukte donderdag in de avondspits op de A28 bij Zwolle.
Volledig scherm
PREMIUM
Dinsdag en donderdag zijn weer recordspitsen. Hier de drukte donderdag in de avondspits op de A28 bij Zwolle. © Frans Paalman

Druk, drukker, drukst: de hyperspits komt er weer aan

We zijn hard op weg terug naar de hyperspits. Het aantal files groeit - sinds het thuiswerkadvies een maand geleden eraf ging - per week. Ja, we werken wel degelijk meer thuis. Maar ook ja, we vallen heel snel weer terug in ons oude gedrag, constateren experts. 

45 reacties

 • Piet Ursem

  4 maanden geleden
  Een deel van de files ontstaan door invoegen wat op bepaalde delen van de snelwegen die heel druk zijn een lastige opgave kan zijn. In Duitsland hebben ze dit opgelost door de invoegstrook als snelweg te laten doorlopen, dit zodat de invoegende verkeersstrook door kan rijden, daarna moet de linkerstrook van de snelweg na een paar km invoegen en verdwijnt die strook. Verder verbaas ik me om de kamikaze acties van sommige bestuurders, het is echt bijzonder dat er niet meer ongelukken gebeuren!
 • C.J.H. PIETERSE

  4 maanden geleden
  @Chris Eskes: Idd, 't propageren v. emigratie vlak na WO-II was kortzichtig c.q. misdadig! Mensen die vaak geen woord Engels spraken met vrijwel geen handgeld - hun spaargeld moest in NL blijven! - naar 't buitenland sturen: "Daar is wél toekomst!" Wat zullen ze de eerste tijd zijn uitgebuit: moesten álles aanpakken; slaapplaats, eten, drinken nodig. Ook velen v. hen die 't daar goed kregen zeggen: "Dit had ik in NL ook k. bereiken". Zonder emigratie waren ws. gastarbeiders niet nodig geweest.
 • Chris Eskes

  4 maanden geleden
  Opvallend; volgens het artikel "draait de economie als een malle", toch eigenaardig dat Jan met de Pet het met de dag moeilijker heeft om zelfs maar rond te komen. Nee dan heb ik het niet over de minima maar over de doorsnee Nederlander met een betaalde baan. "Werken moet lonen" is kennelijk een achterhaald begrip.
 • Chris Eskes

  4 maanden geleden
  In 1950 liet premier Willem Drees de koningin in de troonrede zeggen dat Nederland met 10 miljoen inwoners vol was en werd emigratie actief bevorderd, jonge paren vertrokken om nooit meer terug te keren en een kleine 15 jaar later kwamen de eerste immigranten nadat er eerder al gastarbeiders waren gehaald. Vraag aan de gemiddelde Amerikaan om Nederland op de kaart aan te wijzen en het lukt hem/haar niet, vraag het in minder ontwikkelde gebieden en de ogen beginnen te glimmen.
 • E Bakker

  4 maanden geleden
  Als er jaarlijks honderdduizenden medelanders bijkomen (bron CBS) en het kabinet wil iedereen aan het werk hebben, dan moet je niet vreemd opkijken als er megafiles ontstaan. Er wordt zeer traag geinvesteerd in wegen en huizen. De politiek is lamgeslagen. En het land overvol.