Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Druk op tbs-klinieken is ‘onverantwoord groot’ met alle gevolgen van dien

Het tbs-systeem in Nederland loopt vast als er niet snel extra wordt geïnvesteerd. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) in een nieuw rapport. ,,Het is 5 voor 12. De minister moet écht ingrijpen”, waarschuwt inspecteur-generaal Henk Korvinus van de Inspectie JenV.

 1. Verwijderen kanaal Lange Frans werkt averechts: 'Complotdenkers zien dit als bevestiging van hun vermoedens’
  PREMIUM

  Verwijde­ren kanaal Lange Frans werkt averechts: 'Complotden­kers zien dit als bevesti­ging van hun vermoedens’

  YouTube voedt het wantrouwen van complotdenkers door het kanaal van de populaire rapper Lange Frans compleet te verwijderen. Dat zegt filosoof Hans Schnitzler tegen deze nieuwssite. Hij vreest dat YouTube met de actie een tegenovergesteld effect bereikt. ,,Complotdenkers zien dit als een bevestiging van hun vermoedens. Zij zullen denken: zie je nou wel, de reguliere media proberen dit weer onder het tapijt te schuiven.”
 2. Harde kritiek op tbs-kliniek: Michel B. kon tijdens verlof zijn gang gaan (en vermoordde een man in Lelystad)
  PREMIUM
  update

  Harde kritiek op tbs-kli­niek: Michel B. kon tijdens verlof zijn gang gaan (en vermoordde een man in Lelystad)

  Tbs'er Michel B. kon vanuit de Oostvaarderskliniek in Almere veel te veel zijn gang gaan. Hij vermoordde in Lelystad een 72-jarige man, terwijl hij op proefverlof was. De Inspectie Justitie en Veiligheid stelt dat de tbs-kliniek onvoldoende regie had op B.'s resocialisatie. Risico's werden genegeerd en de kliniek had niet in de gaten dat B. contact had met andere (ex-)tbs'ers, onder wie zijn mededader en het slachtoffer.