Druk op zorgpersoneel wordt te hoog: ‘Ouderen minder douchen of geen dagbesteding’
VIDEODe druk op de ouderenzorg is door het coronavirus zo groot dat ouderen de komende weken mogelijk niet de zorg zullen krijgen die zij gewend zijn, stelt branchevereniging Actiz. Zo is minder vaak douchen of het stopzetten van de dagbesteding een optie.
Delen per e-mail
Overal in het land is de rek er helemaal uit
Bestuurslid Conny Helder van Actiz hoopt dat cliënten van zorginstellingen en hun familie er de komende tijd begrip voor hebben dat de zorg soms ‘anders dan anders’ zal zijn. Het ziekteverzuim in de ouderenzorg ligt landelijk op zo’n 10, 11 procent, zegt ze. ,,Maar dat is gemiddeld. Op plekken waar een grote corona-uitbraak is, liggen die percentages veel hoger.”
Helder stelt dat een derde van de verpleeghuizen in Nederland op dit moment te maken heeft met corona. ,,Maar de uitbraken die er zijn, zijn gemiddeld genomen groter dan in het voorjaar.”
Overal in het land ‘is de rek er helemaal uit’, zegt Helder, waardoor de continuïteit van de zorg in het geding is. ,,Als je dan moet kiezen tussen het kunnen blijven afwerken van je medicijnrondes of het leveren van zinvolle dagbesteding, dan is er maar één keuze, hoe jammer we dat ook vinden.”
Volgens het Actiz-bestuurslid, tevens directeur van een aantal verpleeghuizen in West-Brabant, functioneren veel verzorgingshuizen op dit moment bijna alsof ze een ziekenhuis zijn. ,,Je hebt te maken met veel ernstig zieke patiënten. Bovendien moet je in je huis fysiek de scheiding maken tussen mensen die wel en mensen die niet besmet zijn met corona. Dat alles vraagt heel veel van het personeel.”
Inzet leger
De voorzitters van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s overlegden gisteravond met het kabinet over de inzet van het leger in de zorg, onder meer naar aanleiding van een brandbrief uit het noorden en oosten van het land. De uitkomst was dat Defensie duizend militairen beschikbaar stelt om te helpen in verpleeghuizen.
,,Alle hulp is van harte welkom”, zegt Helder daarover. ,,Maar waar we echt tekort aan hebben, is aan gediplomeerde verzorgenden en verpleegkundigen. Op dat gebied heeft Defensie ook maar een beperkte capaciteit. Dat gaat de problemen echt niet oplossen.”
Daarom zullen cliënten soms minder verzorging krijgen, stelt Helder, wat zou kunnen neerkomen op minder vaak wassen en douchen. ,,Ook kan het zo zijn dat bewoners tijdelijk naar een andere kamer moeten verhuizen. Allemaal heel vervelend, maar we vragen echt om begrip.”
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUM
Hulp van leger is alleen in verpleeghuis Ede nodig: ‘Al kan het zo veranderen’
NIJMEGEN - Het leger hoeft nog niet bij te springen bij verpleeghuizen in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. ,,We hebben nog geen aanvraag in voorbereiding’’, meldt een woordvoerder namens voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. -
3
Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers. -
PREMIUMVerkiezingen
Grote partijen willen minimumloon omhoog: ‘Mensen moeten ervan kunnen leven’
De groeiende kloof tussen rijk en arm moet worden verkleind, vinden alle partijen. Vooral mensen op het minimum moeten meer verdienen. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders pleit voor een forse verhoging van het minimumloon. Hilde Palland, Kamerlid voor het CDA, ziet andere mogelijkheden. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
PREMIUMColumn
Je moet geen podium bieden aan verstrooide zielen die de maatschappij willen ontwrichten
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Tien zorghelden blikken terug op heftig jaar: ‘Er is licht aan het eind van de tunnel’
Ze beleefden heftige en onvergetelijke maanden. Tien zorghelden uit verschillende windstreken blikken terug op het afgelopen jaar. ,,Er is licht aan het eind van de tunnel, het komt goed. Zo denken houdt me op de been.’’ -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.