Ellen Giepmans, de directrice van de Stichting Fiom, vertelt over de DNA-databank voor donoren en donorkinderen en over de recente ontwikkelingen in de zaak Jan Karbaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Ellen Giepmans, de directrice van de Stichting Fiom, vertelt over de DNA-databank voor donoren en donorkinderen en over de recente ontwikkelingen in de zaak Jan Karbaat. © Shody Careman

Drukke tijden voor de 'spermadetective'

AFSTAMMINGSVRAGENDertig jaar geleden maakte niemand zich druk om de gevolgen van anonieme spermadonaties. Nu gaan donorkinderen op zoek naar verwekkers, broers en zussen. Het Fiom heeft de handen vol aan hulp bij die zoektocht naar hun afstamming.

Quote

De rechten van wensouders stonden centraal. Blijheid over de techniek regeerde

Ellen Giepmans, Fion-directrice

Soms vraagt Fiom-directrice Ellen Giepmans zich af waar de maatschappij in de jaren '80 mee bezig was. Anonieme spermadonatie beleefde hoogtijdagen, duizenden vrouwen werden geholpen, maar dertig jaar later leven de donorkinderen in grote onzekerheid. ,,De rechten van wensouders stonden centraal. Blijheid over de techniek regeerde. Maar er is niet nagedacht over de gevolgen. Nu weten we dat kinderen identiteitsproblemen krijgen als ze niet weten waar ze vandaan komen.''

Fiom, specialist bij afstammingsvragen, heeft het daardoor drukker dan ooit. Donorkinderen gaan massaal op zoek naar hun anonieme donorvader en andere verwanten, zoals 'broers' en 'zussen'. De KID DNA-Databank die Fiom samen met Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen in 2011 opzette, telt 1200 profielen.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”