Volledig scherm
Foto ter illustratie. Drukte bij het strand bij de Brouwersdam. © ANP

Drukte op wegen naar stranden, brigades waarschuwen voor wind

Vanwege het mooie weer zoeken veel mensen verkoeling op de stranden. Verkeersinformatiediensten maken melding van drukte op de wegen in Zeeland en richting Bloemendaal en Zandvoort. Aangekomen op de stranden moet men rekening houden met een sterke aflandige wind, zo melden reddingsbrigades. 

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie on Twitter

Het begint goed druk te worden richting de Zeeuwse stranden. Files op de #N57 en de #N59. Ook richting de Noord-Hollandse stranden ontstaan files, met name naar Zandvoort en Bloemendaal. https://t.co/BJMjc5J99I

Een half uur vertraging tussen Burgh Haamstede en Zierikzee, twintig minuten tussen Port-Zélande en Ouddorp, twittert de verkeersdienst van de ANWB. Rijkswaterstaat laat vanmiddag weten dat het op de wegen richting de stranden van Zandvoort en Bloemendaal ook druk aan het worden is.

Het is weekend en warm in Nederland, en dus gaan de mensen naar het strand. Daar zorgt de oostenwind voor de nodige verkoeling, maar ook voor enig gevaar. 

Aflandige wind

Reddingsbrigade DHG on Twitter

‼️Vandaag harde aflandige wind! Dat betekent dat het levensgevaarlijk is om met drijfmiddelen het water op te gaan. Je waait ermee binnen no time naar Engeland! Wij zullen vandaag daarom alle drijfmiddelen preventief uit het water halen! #strand #scheveningen #kijkduin

De reddingsbrigade in Den Haag waarschuwt mensen niet met opblaasbare drijfmiddelen de zee in te gaan. Doordat er een harde aflandige wind staat, is het heel gevaarlijk je te laten drijven op bijvoorbeeld een zwemband. 

 ,,Je waait ermee binnen no time naar Engeland! Wij zullen vandaag daarom alle drijfmiddelen preventief uit het water halen!", meldt de Haagse reddingsbrigade.

Licht overdreven of niet, dat het gevaar van wegdrijven reëel is weet nu ook de de 55-jarige Russing Olga Kuldo. Zij dreef afgelopen week 21 uur lang op open zee voor de kust van het Griekse eiland Kreta. De toeriste lag woensdag in zee op haar luchtbed, toen ze plotseling werd meegesleurd door een sterke stroming.

Kwallen

Ook wordt gewaarschuwd voor veel kwallen op het strand, een bekend bijverschijnsel van oostenwind. De bovenste laag water stroomt dan van de kust weg en de onderste laag water, met de kwallen, wordt juist naar het strand toe gezogen.

Strandveiligheid_Hgl on Twitter

Bij een landwind is het gevaarlijk met drijfmiddelen de zee in te gaan, omdat je snel richting zee stroomt en moeilijk terugkomt. Ook zijn er veel kwallen.

ANWBverkeer on Twitter

Er staat een half uur vertraging voor de 5 km file #N59 Burgh Haamstede > Zierikzee. Je kan dus net zo goed de fiets pakken.

Reddingsbrigade Nesselande-Rotterdam on Twitter

Belangrijk bericht! Er staat vandaag een harde wind vanaf het strand. Het is vandaag ZEER GEVAARLIJK om met luchtobjecten buiten de ballenlijn te gaan. @StrandNESLND #waarschuwing #nesselande #strandnesselande #veiligstrandNesselande