Volledig scherm
Twee jongens beklimmen het duinzand dat aan de wandel is gegaan. © AD/Frank Janen

Duinen mogen stuiven, niet 'wandelen'

Ze willen natuur, dan kunnen ze het krijgen ook. Zoiets zouden de duinen in het Westduinpark in Den Haag kunnen hebben gedacht, als ze tot een Tolkien-landschap behoorden. Hoe dan ook, de afgelopen dagen ging er opgestuwd door de storm een duin aan de wandel. Het  pad bij de De Savornin Lohmanlaan raakte compleet bedolven.

Quote

De natuur kan meer dan voorheen zijn gang gaan

Eric Wisse, Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark

Wandelaars verbazen zich maandagmorgen over het drie meter dikke zandpakket dat het diep gelegen pad aan het oog onttrekt. Het is wel eerder gebeurd, maar nooit op deze schaal. ,,Kijk,'' zegt Eric Wisse van de Werkgroep Ecologisch  Beheer Westduinpark, ,,die Duitse bunkers komen ook steeds meer tevoorschijn.'' En inderdaad, als het nog even doorwaait, wordt de hele Atlantikwall onder het stof van de geschiedenis vandaan geblazen.

Maar dat stuiven is dus de bedoeling, legt Wisse uit. ,,Dit hoort bij het nieuwe beheer van de duinen. De natuur kan meer dan voorheen, toen er allemaal begroeiing was die er niet hoorde, zijn gang gaan. Maar nu gaat het wel erg ver. Ik denk dat ze dit bij de gemeente niet helemaal hebben voorzien. Hier moet wel iets  op bedacht worden, want je kunt niet telkens dat pad weer opengraven.''

Hulpdiensten
Het pad laten verdwijnen is in elk geval geen optie, want daarvoor is het een veel te belangrijke route. Zeker in de zomer en tussenseizoenen is het een druk gebruikte verbinding met het strand. Ook hulpdiensten maken er gebruik van.

Daarom verschijnt er in de loop van de ochtend een bulldozer die begint met het verplaatsen van de tonnen op drift geraakt zand. Het is een kwarwei dat de rest van de dag in beslag neemt. Mogelijk is de moeite zelfs voor niets, want donderdag, wordt opnieuw storm verwacht.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”