Professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek in Münster.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek in Münster. © Universiteitskliniek Münster

Duitse ic-baas: Nederland moet voor veel meer ic-bedden zorgen

Ook in het geval van een tweede coronagolf kan Nederland weer op Duitsland rekenen, zegt professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek in Münster, die de verdeling van Nederlandse intensivecarepatiënten over Duitse ziekenhuizen coördineert. Maar hij heeft wel een dringend advies. ,,Jullie moeten snel gaan werken aan veel meer ic-capaciteit.”

 1. Miljonairs openen aanval op ‘ziekmakend’ Tata Steel: ‘We gaan het zelf wel oplossen’
  video
  42

  Miljonairs openen aanval op ‘ziekmakend’ Tata Steel: ‘We gaan het zelf wel oplossen’

  Een groep van drie stichtingen gesteund door enkele kapitaalkrachtige ondernemers start een eigen onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde kans op kanker en andere ziektes in de regio rond staalgigant Tata Steel. De benodigde één miljoen euro is al beschikbaar. In de ogen van de groep zijn de GGD en het RIVM te gevoelig voor de lobby van Tata Steel en laten zij cruciaal onderzoek liggen. ,,We hebben gezegd: dan lossen wij het zelf op.”
 2. Gommers: Capaciteit IC’s moet structureel omhoog om nieuwe pieken op te vangen

  Gommers: Capaciteit IC’s moet structu­reel omhoog om nieuwe pieken op te vangen

  ‘De Covid-pandemie heeft ons geleerd dat we in Nederland meer ic-capaciteit nodig hebben de komende jaren’. Dat schrijft Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) in een brief aan zijn collega’s. Verwacht wordt dat het aantal corona-patiënten de komende maanden zal dalen, maar Gommers waarschuwt voor een nieuwe piek in het najaar als de maatregelen versoepeld worden.