Volledig scherm
De Udense sleutel © Museum voor Religieuze Kunst

Duizend jaar oude sleutel gevonden in Uden

In het Brabantse Uden is door amateurarcheologen een bijzondere sleutel gevonden, die dateert van ongeveer 1000 na Christus. ,,Dit is de eerste van deze soort die in Nederland is gevonden”, aldus Quirine van Aerts van het Museum voor Religieuze Kunst.

Quote

De sleutel is nu waar hij hoort te zijn

Hanneke van Alphen, amateurarcheoloog

Hanneke van Alphen is al twintig jaar actief als amateurarcheoloog, en was betrokken bij de vondst. De sleutel is dankzij haar nu in het museum te bewonderen. ,,De man die de sleutel vond, wilde hem eerst verkopen. Hij had goed door hoe kostbaar de sleutel is”, vertelt ze. ,,Gelukkig heb ik hem na veel gesteggel in bezit gekregen, en is hij nu waar hij hoort te zijn.”

Het object is vlakbij een eerdere ontdekking gevonden. In 2014 wilde de gemeente nieuwe huizen bouwen aan de Schepersweg in Uden, toen er eerst een archeologische opgraving werd gedaan. ,,Er werd een grafveld uit de periode 500 tot 750 na christus gevonden. Het ging om 29 graven van een Merovingische familie (een dynastie van Frankische koningen)”, vertelt Van Aerts. ,,Later werd op de hoek van het veld de sleutel aangetroffen.”

Sleutels in dezelfde stijl werden tot nu toe vooral in Frankrijk gevonden. ,,Dat werpt veel interessante vragen op, bijvoorbeeld over handelsstromen”, zegt Van Alphen.

Geschiedenis

Met de vondst van het grafveld en de sleutel, is de kennis over de geschiedenis van Uden een stuk completer geworden. ,,We weten nu dat er hier niet alleen vanaf 500, maar ook tussen het jaar 700 en 1100 na christus mensen woonden”, vertelt Van Aerts. ,,Hiervoor waren de Kruisherenkapel en het begin van de geschiedschrijving uit de 12e eeuw de vroegste sporen van bewoners.”

,,De sleutel is de missing link tussen de Merovingers, een rondreizend volk, en onze geschiedschrijving", vertelt Van Alphen enthousiast.

Schatkist

Quote

De sleutel is de missing link

Hanneke van Alphen, amateurarcheoloog

De functie van de gevonden sleutel is nog niet helemaal duidelijk. ,,Hij is te klein voor een deur, en te groot voor een klein kistje”, vertelt Van Aerts. Archeoloog Fokko Kortlang stelt vast dat het in ieder geval om een bijzonder exemplaar gaat. ,,Dit soort grote, zware en bewerkte sleutels vind je niet eventjes op een akkertje en hebben een hele bijzondere betekenis. Het lijkt op de sleutel van een schatkist die in die tijd ook diende als statussymbool.”