Volledig scherm
De betogers willen meer investeringen in de publieke sector en een eerlijker verdeling van de welvaart © anp

Duizenden betogers eisen in Amsterdam een socialer Nederland

In Amsterdam hebben zo’n achtduizend mensen gedemonstreerd voor een ‘sociaal Nederland’. Ze liepen van de Dam naar het Museumplein. De betoging was georganiseerd door de vakbonden FNV en CNV uit ontevredenheid over het regeringsbeleid.

 Leden van de bonden kregen een gratis treinkaartje naar Amsterdam. De demonstranten op de Dam hadden vlaggen en spandoeken bij zich met daarop teksten als ‘Bevries de AOW-leeftijd op 66 jaar’ en ‘Flexwerk is pensioenroof’. Ze vinden dat de welvaart oneerlijk verdeeld is. Vooral bedrijven en aandeelhouders zouden volgens de bonden profiteren van de bloeiende economie, maar werknemers nauwelijks. 

Meeprofiteren

Veel mensen maken zich volgens hen dan ook zorgen over het voortbestaan van de verzorgingsstaat. Ze willen meeprofiteren van de economische groei en het tegenhouden van de afschaffing van de dividendbelasting.

,,De 1,9 miljard moet naar de mensen, zodat de welvaart eerlijker en socialer verdeeld wordt in Nederland. Vestigingsklimaat betekent ook goede scholen, docenten die niet omkomen in het werk, zorgpersoneel dat fatsoenlijk betaald wordt en ook dat er geen 450.000 kinderen in armoede hoeven op te groeien’', aldus de FNV.

Asscher

Een van de sprekers was PvdA-leider Lodewijk Asscher. ,,Wij staan op voor de ambulancebroeder, de buschauffeur, de leraar, de brandweerman, de verpleegkundige, de vuilnisman, de politieagent, de jeugdzorgwerker. Dit kabinet blijft kiezen voor de multinationals boven de mensen. Verlaag de werkdruk van leraren, zorg voor meer menskracht bij de jeugdzorg, investeer in de mensen die onze ouderen verplegen”, zei Asscher.

Volledig scherm
Leden van de bonden kregen een gratis treinkaartje © anp

Ook andere sprekers uit de onderwijswereld en de zorg spraken de menigte toe. Ook sprak een ex-medewerker van het failliete Slotervaartziekenhuis.

Welvaart eerlijker verdelen

Volledig scherm
Ook de AOW-leeftijd is inzet van protest © ANP

,,De 1,9 miljard moet naar de mensen, zodat de welvaart eerlijker en socialer verdeeld wordt in Nederland. Vestigingsklimaat betekent ook goede scholen, docenten die niet omkomen in het werk, zorgpersoneel dat fatsoenlijk betaald wordt en ook dat er geen 450.000 kinderen in armoede hoeven op te groeien'', stelt de FNV. Op de Dam ,,zetten we samen de volgende stap in de beweging naar een Sociaal Nederland."

Sprekers vanuit onder meer het onderwijs en de zorg spraken de menigte al toe. Ook sprak een ex-medewerker van het failliete Slotervaartziekenhuis. Nadat alle sprekers de menigte hebben toegesproken, trekken de betogers in optocht naar het Museumplein.